Корупція та прокуратура: скандали, інтриги, розслідування

Читать на русском
СБУ спільно з ГПУ провели спецоперацію із затримання прокурорів, які вимагали та отримали хабар в особливо великих розмірах у київського підприємства.

Черговий скандал сколихнув українську прокуратуру: перший заступник голови слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін і заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць були затримані за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах.

Скандал корупційний

У неділю вранці, 5 липня, у приміщенні Київської обласної прокуратури було проведено обшук у зв'язку з підозрою у хабарництві. Операція проводилася під керівництвом заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе та голови СБУ Василя Грицака, який виділив прокуратурі бійців «Альфи» – в цілому в прокурорських кабінетах було знайдено близько 500 тис. дол. США, а також коштовності та цінні папери. «Зокрема, під час обшуку у Шапакіна було знайдено: $ 130 тис. у кабінеті, $ 30 тис. і € 22 тис. в будинку, $ 170 тис. і 500 тис. грн у квартирі, документи на депозитні вкладення на суму 800 тис. грн , а також незареєстровану вогнепальну зброю та боєприпаси», – повідомив нардеп Мустафа Найєм.

Крім того, у Корнійця було знайдено 35 пакетів з діамантами із загальною кількістю 65 каменів і автомат Калашникова.

Кошти прокурори отримали у одного з підприємств. «Зловмисники вилучили техніку у підприємства, яке займалося видобутком піску в Київській області, чим заблокували його роботу. За «допомогу» у поверненні техніки прокурори через посередників вимагали та отримали гривневий еквівалент 150 тисяч доларів США», – розповіли в СБУ.

Сакварелідзе запевняє: вимагатиме для затриманих найвищу міру запобіжного заходу: їм загрожує «безальтернативне позбавлення волі від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади, спеціальної конфіскацією та конфіскацією майна».

Скандал дезінформаційний

Але те, що відбулося після обшуку прокурорів, взагалі не вкладається в голові. Спочатку з'явилася інформація про те, що Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо першого заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе через обшуки в прокуратурі Київської області.

Відкрити справу за фактом «злочину» нібито розпорядився інший заступник Шокіна і тимчасово його в. о. – Володимир Гузир, звинувативши Сакварелідзе в захопленні державних будівель за ст. 341 ККУ, оскільки спецпідрозділ «Альфа» виламав кілька дверей під час затримання чиновників-корупціонерів. Підтвердив наявність кримінального провадження проти чиновника з Грузії і депутат Мустафа Найєм. Але в понеділок увечері перший заступник генпрокурора Гузир заявив, що кримінальне провадження щодо Давида Сакварелідзе не ведеться. Однак було проведено службове розслідування у зв'язку зі зломом кабінетів високопоставлених прокурорів під час обшуків.

До речі, якщо брати до уваги люстраційний закон, то Гузиря в органах прокуратури взагалі не має бути. З 2007 по 2011 рік він працював першим замом начальника Головного управління нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства, а також Головного управління нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією в ГПУ. Володимир Гузир відомий як людина Піскуна. У той час, як «героя дня» прокурора-здирника Шапакіна пов'язують саме з Гузирем. Залишається тільки гадати, з яких «власних» причин Шокін вирішив свого часу призначити Володимира Гузиря заступником і виконувачем обов'язків глави ГПУ.

У всякому разі, повідомити про кричущий випадок з хабарниками і кримінальними виробництвами обидва заступники глави Генеральної прокуратури пішли до Президента України Петра Порошенка. Той у свою чергу, за результатами звіту ГПУ і СБУ, порадив корупціонерам у прокуратурі забути про «прокурорську недоторканність».

«Вимагаю надалі рішучих дій у боротьбі з корупцією. Корупціонери всіх рівнів повинні бути притягнуті до відповідальності. Викорінення ганебних проявів корупції у вищих органах державної влади має створити випалене поле навколо злочинців, які паразитують в нашій державі. «Прокурорську недоторканність» скасовано!», – передає слова Президента прес-служба.

Це означає, що тепер, всупереч всім противникам Сакварелідзе, розпочата ним антикорупційна операція триватиме – проти Президента не піде жоден прокурор.

Скандал незабутий

Але не варто забувати і про ще один скандал, який не так давно вразив українців. Під час засідання в Дніпровському райсуді журналіст зняв скандальну переписку трьох представників прокуратури, які обговорювали способи розправи над неугодними.

Чат вівся між прокурорами прокуратури Дніпровського району Артемом Тендітним і Денисом Соловйовим, і старшим прокурором відділу підтримання державного обвинувачення прокуратури Києва Сергієм Лисенко. Усіх трьох було звільнено з посад, але Сергій Лисенко намагається через суд поновитися на посаді. Як повідомляє журналіст Дмитро Гнап, екс-чиновник звернувся до окружного адмінсуду Києва з позовом про незаконне звільнення з прокуратури. Слухання суду відбудеться вже 16 липня, і шанси у Лисенка залишитися в прокурорському кріслі все ще є, всупереч, знову ж таки, Сакварелідзе.

Експерти кажуть

На думку експертів, причин для такої антикорупційної діяльності у ГПУ зараз дві. По-перше, органам прокуратури та Президенту необхідно показувати українцям випадки боротьби з корупцією. По-друге, серія звільнень в ГПУ безпосередньо пов'язана з майбутньою заміною на «своїх».

«Є посил знизу на боротьбу з корупцією. Є «меседж» суспільства, що далі так тривати не може. Тому влада дійсно хоче демонструвати свою боротьбу на найважливішому терені. Тому й робляться показові звільнення і гучні справи. Щось схоже відбувалося в МВС – звільнення Чеботаря, Єршова, начальника ДАІ Макаренка, Жебєлєва і т.д. Хоч, якщо вдаватися в деталі, там ситуація була трохи іншою. Існує також непублічна потреба в подібних звільненнях і «посадках» – заміна людей на більш лояльних, наприклад, до Петра Олексійовича (Порошенка - авт.)», – розповів у коментарі «Слову і Ділу» юрист Олександр Леменов.

Що ж, якщо «велику антикорупційну діяльність» і справді розгорнуто з метою заміни людей на посадах, то одним таким скандалом справа не обмежиться. З іншого боку, ситуація з Шапакіним і Корнійцем може виявитися просто щасливою випадковістю.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: