Одна хвиля зарахування до ВНЗ виключить махлювання зі списками – експерт

Читать на русском
Єгор Стаднийдиректор АЦ CEDOS

Автоматичний рух списків дозволить унеможливити будь-яке втручання та махлювання списками, що були раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний, аналізуючи інформацію про те, що виші зараховуватимуть на бюджет в одну хвилю, а не в три, як минулого року.

«Це зарахування відбуватиметься в залежності від того, як абітурієнт визначатиме власні пріоритети. З одного боку – це великий крок вперед, тому що це певною мірою стимулюватиме абітурієнтів думати, які університети та які спеціальності є пріоритетними. З іншого боку, це оптимізує процес з хвилями зарахувань та можливими зловживаннями, яких має бути набагато менше», – розповідає Стадний.

За його словами, зараз буде автоматичний рух списків, і будь-яке втручання, що дозволяє махлювати списками, як раніше, унеможливлюється.

«На цей момент певною мірою існує неготовність багатьох абітурієнтів визначати, які ВНЗ та спеціальності будуть для них пріоритетними. Абітурієнти в переважній більшості не вміють обирати університети та спеціальності. Основною проблемою є незнання, на що потрібно звертати увагу при виборі спеціальності», – вважає Єгор Стадний.

Нагадаємо, що вступна кампанія до вишів розпочинається з 10 липня.

Зазначимо, міністр освіти і науки України Сергій Квіт пообіцяв, що на основі всіх технікумів, коледжів і ПТУ в кожній області буде створено лише один навчальний заклад.

Всього в системі народного контролю «Слово і Діло» зафіксовано 77 обіцянок міністра, більшість з яких виконана, що склало 49% рейтингу відповідальності чиновника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: