Черговий скандал: як керівництво «Ощадбанку» за мільйон на Лігу Європи літало

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International
Віталій Шабунін

Спеціалісти поділились міркуваннями щодо польоту Голови «Ощадбанку» на футбольний матч та розслідування, про яке повідомила ГПУ.

Приватні перельоти останнім часом стали дуже популярними серед українських можновладців. Не так давно міністр екології поплатився посадою за переліт приватним літаком Олександра Оніщенка. Зараз нова історія. Голова «Ощадбанку» Андрій Пишний вирішив злітати на фінал ліги Європи до Варшави. За деякою інформацією, для цього замовили чартерний рейс вартістю не менше 0,7 мільйона гривень.

Про це стало відомо з відкритих джерел. Депутат від «Блоку Петра Порошенка» вимагає від ГПУ почати розслідування перельоту голови «Ощадбанку» (давнього соратника Яценюка). У самому «Ощадбанку» заявили про безпідставність звинувачень – це відбулося в неробочий час і не за рахунок компанії.

Генеральна прокуратура України внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань «відомості про кримінальне правопорушення, вчинене посадовими особами (членами наглядової ради та правління) державного «Ощадбанку». Дії посадових осіб «Ощадбанку» кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем).

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила поцікавитись у експертів, що вони думають щодо даної ситуації.

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин

«Про це говорять депутати в кулуарах, але насправді достовірної інформації немає, й дуже мало свідчень, щоб робити висновки. Єдине, що слід згадати: нещодавно звільнили міністра екології, який використав приватний літак олігарха для поїздки до Ніцци. В такому разі, зважаючи, до чиєї сфери впливу належить «Ощадбанк», й відповідно всі люди, щодо яких буде інформація, що вони скористалися такою самою можливістю, за логікою теж мають бути звільнені», – розповідає Юрчишин.

Спеціалісти поділились міркуваннями щодо польоту Голови «Ощадбанку» на футбольний матч та розслідування, про яке повідомила ГПУ.

Голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін

«Є повідомлення на сайті ГПУ, але воно досить невдале. Тому що вони тільки внесли справу до Єдиного реєєстру досудових розслідувань і заявляють про зловживання службовим становищем. Якщо вони мають ці факти, то де підозра? Вони внесли до реєстру і відразу звинувачують у зловживанні. Потрібно визначити, за чий рахунок було здійснено переліт, і з цього витікає все інше. Для ГПУ це не є проблемою, і вирішити це питання можна дуже швидко. Для цього потрібно з'ясувати, звідки йшла транзакція з оплати квитків, хто оплатив поїздку. Якщо заплачені гроші олігарха або з іншого джерела, то фінансова розвідка це покаже. Є інституція, що має доступ до всіх банківських транзакцій – Державна служба фінмоніторингу. ГПУ потрібен один запит: хто проплатив поїдку? Буде видно з якого рахунку пройшла транзакція. Все. На основі цих даних – підозра та допити. Нинішня позиція ГПУ незрозуміла», – пояснює Віталій Шабунін.

Зазначимо, в червні народний депутат Дмитро Добродомов заявив, що звернувся до генпрокурора та прем'єра з приводу оприлюдненої в ЗМІ інформації про поїздку глави правління «Ощадбанку» Андрія Пишного та п'яти з семи інших членів правління цього держбанку на фінал Ліги Європи до Варшави в кінці травня .

Він стверджував, що до Варшави спецрейсом нібито вирушили 15 пасажирів, у тому числі глава наглядової ради банку Роман Греба, а на зворотному шляху їх стало вже 27. В цілому на політ було витрачено близько 0,7 млн грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: