Захід стає байдужим до проблем України – The Washington Post

Читать на русском
Незважаючи на явну загрозу всьому західному світу від російської агресії в Україні, світ не надто активно поспішає до України на допомогу, вважає Джексон Діл, заступник головного редактора The Washington Post.

Незважаючи на явну загрозу всьому західному світу від російської агресії в Україні, світ не надто активно поспішає до України на допомогу, вважає Джексон Діл, заступник головного редактора The Washington Post, в матеріалі, опублікованому в неділю.

Український військовий блок минулого тижня оприлюднив кадри з безпілотника. На них була показана велика нова російська військова база в східній Україні. Вона оснащена танками Т-72, ​​казармами, комунікаційним устаткування і навіть плацом. Міжнародні спостерігачі повідомили про зростання інтенсивності бойових дій в регіоні, в порушення угоди про припинення вогню, цитує американського експерта «Слово і Діло».

Тим часом Росія припинила постачання газу в Україну, зірвавши спроби запастися паливом для наступної зими. У Вашингтоні Комітет українських власників облігацій виступив проти плану МВФ щодо скорочення боргового тягаря уряду, щоб уникнути дефолту.

Демократично обраний і палко прозахідний уряд України зіткнувся з усіма цими випробуваннями, по суті, наодинці, пише оглядач. Канцлер Німеччини Ангела Меркель та її партнери в ЄС стурбовані кризою в Греції. Барак Обама пильно зосередився на завершенні ядерної угоди з Іраном. Західні уряди не вжили жодних нових дій для запобігання нового російського військового наступу влітку, або надання уряду України фондів, необхідних, аби вижити найближчого року.

Чи будуть потім згадувати нинішній період, як «літо, коли Захід дозволив Україні померти»? Це починає виглядати саме так, пише оглядач.

США і Європа закликають до реалізації мирного плану, відомого як Мінськ-2, який Росія підписала в лютому, але ніколи не поважала. Американські чиновники постійно домовляються зі своїми російськими колегами, що військові дії повинні припинитися, всі пункти угоди потрібно виконувати, пише видання. Проте приблизно 9-тисячне угруповання російських військ на сході України, існування якого Москва заперечує, все ще залишається основою для ще одного великого нападу.

Аналітики сайту Interpreter, П'єр Во і Кетрін Фітцпатрік виявили в останні місяці дві російських бази, в тому числі одну, зняту з безпілотника. Вони розташовані таким чином, щоб почати атаку на місто Маріуполь – стратегічний ключ до півдня України. Час для цієї атаки, можливо, наближається, вважає П'єр Во. Схожі застереження висловлювали й інші експерти, зокрема, екс-командир НАТО Уеслі Кларк.

Їх проігнорували. Держсекретар Джон Керрі так само розмірковує про Мінські угоди, що вмирають. Обама пішов убік від останнього прохання українського уряду про озброєння, які могли б стримати атаку Росії, в тому числі про протитанкові ракети. ЄС поновив санкції проти Росії, але відмовляється реагувати на кричущі порушення угоди про припинення вогню Москвою і продовження нарощування військової потужності.

Обама і Меркель стверджують, що допомога українській армії не перешкодить російській атаці і навіть може її спровокувати. Їхня логіка сумнівна: російські аналітики кажуть, що Володимир Путін має підстави турбуватися про втрати, яких може завдати укріплена українська армія.

У кожному разі, військові аргументи не пояснюють пасивності Заходу на економічному фронті. На відміну від Греції, український уряд вжив усіх болючих заходів щодо жорсткої економії, необхідних для Міжнародного валютного фонду, навіть беручи до уваги війну.

Проте Європейський союз, який виділив $ 222 млрд на порятунок Греції, запропонував Україні всього $ 5,5 млрд. Сполучені Штати, які видали $ 20 млрд на порятунок від дефолту Мексики і $ 18 млрд на реконструкцію в Іраку, Україні виділили всього 3 мільярди. Андерс Аслунд, експерт з української економіки в Атлантичній раді, вважає, що Україні потрібно $ 10 млрд додаткових вливань, щоб вижити в найближчі два роки. У кращому разі, вона може отримати половину цього.

Українські лідери, які борються на захист західної демократії проти імперського самодержавства Путіна, все більше висловлюють здивування від своєї нездатності залучити підтримку. Як минулого місяця сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, «якщо ми зазнаємо невдачі, це буде провал для всього вільного світу». Але вільний світ, схоже, зайнятий зовсім іншими справами, зазначає заступник головного редактора The Washington Post.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: