Зарплати в конвертах для українців не зникнуть – експерт

Читать на русском

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що у Фіскальній службі вирішили боротися з підпільними конвертаційними центрами та зарплатами в конвертах за рахунок збільшення ставки за послуги до 25%.

Основна частина проблеми, що називається «зарплата в конвертах» – це сплата ЄСВ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор «ВЕМ-АУДИТ» Сергій Васянович, аналізуючи інформацію про те, що у фіскальній службі вирішили боротися з підпільними конвертаційними центрами та зарплатами в конвертах за рахунок збільшення ставки за послуги до 25%.

«Якщо дійсно уряд має намір позбутися зарплат у конвертах, то для цього необхідно насамперед зменшення єдиного соціального податку, тому що основна частина проблеми, яка називається «зарплата в конвертах» – це сплата ЄСВ. Другий момент пов'язаний із зменшенням прибуткового податку. В цій ситуації оптимальною була б ставка 10-15%, якщо ми говоримо про прогресивну ставку. Основний результат можна отримати, якщо ЄСВ буде не вище 20-25%, залежно від категорії складності робіт. Крім того, прибутковий податок все ж повинен перевищувати 15%», – розповідає він.

На його думку, використовуючи ці методи, можна боротися з зарплатами у конвертах, а якщо будуть продовжуватися конверти, уряд матиме право карати за це, можливо, навіть тюремним ув'язненням.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє вдвічі скоротити єдиний податок для малого і середнього бізнесуСказано 9 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Що ж пропонують у ДФС? Якщо, припустимо, конвертація грошей коштує 11% зараз, а чиновники хочуть залишити цю злочинну діяльність, але підняти її вартість до 25%. Потрібно не ставку послуг за конвертацію підвищувати, а зменшувати податки на зарплату. При цьому потрібно збільшити покарання за такі дії», – пояснює фахівець.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що Мінфін завершує законопроект про скасування банківської таємниці, згідно з яким фіскали отримують доступ до банківських операцій без рішення суду.

Крім того, Кабмін ухвалив рішення продовжити мораторій на перевірки бізнесу до кінця 2016 року. А в Мінфіні заявили, що дві третини українських підприємств не платять податків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: