Депутати поставили Порошенка у незручне становище – експерт

Читать на русском
Костянтин Матвієнкополітолог

Половина депутатів з президентської фракції голосували за законопроект. Як відповідальний політик Луценко зобов'язаний скласти повноваження.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів глава корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко, аналізуючи заяву Юрія Луценка про складання повноважень глави фракції після скандального голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів і повідомлення про те, що «БПП» його не відпустить.

«У тих умовах, у яких знаходиться наша банківська система, цей закон просто не може бути виконаний і Президент має його ветувати. По-друге, якщо спробувати його виконати, це знищить залишки банківської системи. Депутати з фракції Порошенка, проголосувавши за цей закон, власноруч поставили Порошенка в таке становище. Значить, як відповідальний політик і керівник фракції Луценко зобов'язаний подати у відставку. Це крок самокритичного політика. І причина його заяви дійсно в цьому, оскільки навіть якщо припустити, що він балотуватиметься в мери, то це набагато комфортніше робити з позиції керівника, ніж рядового депутата», – пояснив Костянтин Матвієнко.

Політолог поділився міркуваннями щодо заяви Юрія Луценка про складання повноважень голови фракції після прийняття закону про реструктуризацію валютних кредитів.

Водночас політолог Олексій Голобуцький вважає рішення Луценка більшою мірою емоційним.

«Вчорашня ситуація була дуже нервовою, і Луценко як людина емоційна прийняв рішення, що він не справляється зі своїми обов'язками і вирішив написати заяву. Це було в його силах, тому що представники фракції «БПП» також голосували за цей законопроект. Луценко не вперше хоче піти, але, скоріш за все, він охолоне від емоцій, йому наведуть аргументи і він залишиться. Фракція сама по собі складна, тому що вона, по-перше, найбільша, а по-друге, складається з великої кількості груп. «БПП» не відпустить Луценка, тому що будь-який інший кандидат представлятиме вже інші інтереси, а Луценко, в принципі, тримається поза групами», – розповідає політолог.

Як відомо, у четвер у Верховній Раді сталося голосування за популістський закон про реструктуризацію валютних кредитів.

Луценко вже кілька разів писав заяву про складання повноважень голови фракції і навіть депутатського мандата, але кожен раз відмовлявся від цього, щоб допомогти проводити реформи.

Системою народного контролю «Слово і Діло» зафіксовано 70 обіцянок політика, 24 із яких він виконав, але у 25 випадках йому не вдалося дотримати слова, що складає 36% його безвідповідальності. Інша частина обіцянок політика (21) – в процесі виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: