Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 23.06-30.06

Читать на русском

«Якщо гора не йде до Магомета, Магомет іде до гори». Цей стародавній вислів набув особливої актуальності цього тижня в Полтаві. Адже тамтешні судді не витримали та постановили органам міліції привести міського голову Полтави до суду примусово. Причиною такого різкого рішення представників Феміди стала системна непоява Мамая та його адвоката Олександра Ковжоги до зали суду у справі про порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів, яке інкримінують очільнику Полтави. До слова, у біографії Мамая така практика вже не вперше. Раніше Жовтневий райсуд Полтави теж виносив подібні рішення, а міліція буквально дихала меру у потилицю.

Не виключено, що можуть зацікавитися правоохоронні органи й чинним мером Одеси Геннадієм Трухановим. Адже нещодавно в ефірі програми «Шустер-LIVE» екс-мер Одеси Едуард Гурвіц абсолютно чітко заявив про те, що мерські вибори 2014 року були сфальсифіковані.

Не позаздриш і меру Чернігова Олександру Соколову. Мало того, що наразі місто знаходиться в самому епіцентрі виборчих баталій на окрузі №205, так ще й щодо самого Соколова лунають постійні ініціативи на предмет його звільнення.

Одним з останніх стало звернення депутата Чернігівської міської ради Олександра Мельника, який закликав депутатів включити до порядку денного найближчої сесії питання «Про недовіру міському голові», аби припинити його повноваження достроково. Всі необхідні документи для цього депутат оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці. Відповідно до проекту рішення, серед головних причин звільнення – знищення річки Стрижень шляхом протиправної зміни русла, непрозоре виділення земельних ділянок, а також незабезпечення збереження майна містян.

Хоча це йому і не заважає особливо не лише обіцяти, але й реалізовувати попередньо задекларовані ініціативи. Ще у жовтні 2014 року Соколов запевнив чернігівців, що київський інвестор Соруш Хакбаз і його компанія будуть продовжувати роботи з розбирання зруйнованих під'їздів будинку №36 по вулиці 50 років ВЛКСМ. А уже 24 червня КП «Чернігівбудінвест» повідомило, що в 2014 році таки дійсно було залучено інвестора з м. Києва ТОВ «С ЕНД С» (генеральний директор – Хакбаз Нежад Соруш) до робіт з демонтажу двох зруйнованих під'їздів житлового будинку по вул. 50 років ВЛКСМ, 36 в результаті вибуху побутового газу. Відповідний демонтаж зруйнованих під'їздів було розпочато в IV кварталі 2014 року генеральною підрядною організацією ТОВ «Сіті Бост» з Києва. Наразі ж на місці демонтованих під'їздів триває будівництво нових житлових будинків.

Також виконаними обіцянками за останні 7 днів відзначились очільники Тернополя, Луцька, Львова та Сум.

Так, мер Сум Олександр Лисенко в травні обіцяв провести конкурс для визначення забудовника по вул. Інтернаціоналістів, а вже 3 червня він був проведений. Днем раніше міський голова Тернополя Сергій Надал обіцяв створити інтерактивну карту всіх незаконних торговельних об'єктів у місті разом з прізвищами їх власників. А 24 червня в міській раді повідомили про те, що за адресою http://mape.te.ua/ почала функціонувати інтерактивна карта міста з об’єктами незаконної торгівлі, які підлягають демонтажу.

Вдалося дотримати слова перед львів'янами і Андрію Садовому. Він ще у березні заявляв, що після ремонту вулиця Леся Курбаса стане пішохідною, що й відбулось 24 червня. Наразі вона зроблена на одному рівні, тобто немає дороги і тротуарів. У разі необхідності передбачено можливість паркування транспортних засобів на краю вулиці з боку вулиці Тиктора.

Останньою ж підтвердженою виконанням декларацією цього тижня стала обіцянка мера Луцька Миколи Романюка. Він домігся отримання містом 1,5 мільйона євро на модернізацію зоопарку.

Проте не у всіх мерів цей тиждень видався продуктивним. Так, той же Надал свого часу обіцяв зробити підігрів тротуарів в місцях найбільшого травматизму, хоча по факту, за інформацією прес-секретаря, так і не зміг виконати цю декларацію, адже капітальний ремонт тротуарів зі встановленням системи антиобледеніння виконаний лише по бульвару Т. Шевченка. Такий само статус невиконаної отримала обіцянка мера Сум щодо ремонту КП «Електроавтотранс» одного тролейбусу на місяць.

Решта ж міських очільників протягом останніх семи днів виголошували лише нові обіцянки, або ж працювали над реалізацією уже задекларованого. Зокрема, серед тих, хто відзначився новими деклараціями, слід згадати миколаївського міського голову Юрія Гранатурова, Рівного – Володимира Хомка, Одеси – Геннадія Труханова, Києва – Віталія Кличка, Чернівців – Олексія Каспрука, Кіровограду – Івана Марковського, в. о. міського голови Хмельницького Костянтина Чернилевського та в. о. міського голови Вінниці Сергія Моргунова.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, котрі не сховалися від пильного ока волонтерів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: