Чий протеже потенційний міністр екології Юрій Продан?

Читать на русском
30 червня Кабінет міністрів вніс проект постанови про звільнення Ігоря Шевченка з посади міністра екології. За інформацією джерела «Слова і Діла», на цю посаду можуть призначити екс-міністра енергетики – Юрія Продана.

Україна – країна парадоксів. Заслужений енергетик України і колишній міністр палива та енергетики Юрій Продан, скоріш за все, буде призначений на місце Ігоря Шевченка – главою Міністерства екології та природних ресурсів. Принаймні, у цьому запевняють джерела «Слова і Діла».

Потреба в перепризначенні голови екологічного відомства назріла після скандалу, що вибухнув навколо Ігоря Шевченка. Міністр екології під час НП на нафтобазі БРСМ у Василькові летів з Ніцци до Києва літаком газового олігарха Олександра Онищенка. Саме таку інформацію озвучив нардеп Олег Ляшко. Втім, чутки про те, що міністр екології – ставленик нафто- та газовидобувачів ходили відразу ж після його призначення, тому зв'язках Онищенка-Шевченка не доводиться дивуватися.

У свою чергу, Шевченко заявив, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк «кришує» корупцію, і нібито його, міністра екології, хочуть відправити у відставку через його боротьбу на цьому терені. «Але робив це я всупереч позиції керівництва уряду, яке має зв'язки з усіма українськими кланами і захищає їхні інтереси», – сказав Шевченко у відеозверненні.

Він заявив, що до нього неодноразово зверталися представники команди Яценюка-«Народного фронту» з пропозиціями «про призначення на посади в міністерстві корумпованих людей». «Так, всупереч закону та моїй позиції на посаду був призначений керівник Геологічної служби». Чому Шевченко так «скаженів» через це призначення і чому йшла така боротьба за посаду – зрозуміло. Державна служба геології – найбільш ласий шматочок у підпорядкуванні Міністерства. Адже Держгеонадр і його глава можуть беззастережно забезпечувати ліцензії на найперспективніші родовища газу і нафти, що потрібно всім кланам-«видобувачам», у тому числі і Онищенко.

Так чи інакше, яких би олігархів у Кабміні Шевченко не представляв, і як би не розвивався далі спектакль під назвою «Війна газових кланів» між представниками влади, сьогодні вранці, 30 червня, Кабмін вніс проект постанови про звільнення Ігоря Шевченка з посади міністра екології. За інформацією джерела «Слова і Діла» в уряді, займе вакантне місце колишній міністр енергетики Юрій Продан.

Цікаво, але «Батьківщина», за чиєю квотою був призначений в уряд Шевченко, тепер активно виступає за його відставку і пропонує свого наступного ставленика, який не так давно позбувся крісла в уряді Яценюка. Юрій Продан займав пост глави Міністерства палива та енергетики України в уряді Тимошенко в 2007-2010 роках і в тимчасовому Кабміні Яценюка в 2014 році. Після виборів до нового уряду потрапити не зміг. Цікаво й інше: у минулому Юрій Продан виступав у суді свідком у «газовій справі» Юлії Тимошенко, а тепер її фракція лобіює Продана на місце голови Міненергетики. «Я вважаю, що є достатньо фахівців у цій сфері, є люди, які були свого часу незаслужено виведені з уряду. Це той же Продан. Я вважаю, що це дало б можливість на сьогоднішній день поновити роботу не тільки Міністерства екології, а й в цілому уряду», – заявив заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв.

Але раніше фракція підтримувала й Ігоря Шевченка, а тепер від нього всіляко відхрещується. Наприклад, у Тимошенко стали стверджувати, що міністр йшов не за її квотою, а призначення було пропозицією Президента Петра Порошенка через «Батьківщину». До речі, в «БПП» підтримали призначення своєї людини фракцією «Батьківщини». «Ми хотіли б зберегти баланс усередині коаліції. Тому, якщо «Батьківщина» визначиться і внесе кандидатуру, то пріоритет повинен бути наданий «Батьківщині», - сказав перший заступник глави пропрезидентської фракції Ігор Кононенко журналістам у кулуарах парламенту.

Що ж, політичний портрет Продана виглядає не таким вже й райдужним. Згідно з інформацією «Слова і Діла», на посаді міністра енергетики в 2007-2010 і 2014 рр. Юрій Продан дав 19 обіцянок, з який виконав більше половини – 11 зобов'язань або 58% власних обіцянок. В цілому, такий результат досить непоганий, але міг бути й кращим.

Продан збільшить відвантаження вугілля на теплоелектростанціїСказано 24 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Принаймні, забезпечити Україну достатньою кількістю вугілля, щоб спокійно увійти в опалювальний сезон 2014-2015, без проблем з відключеннями тепла і світла, чиновник не зміг. А також «влип» в історію з південноафриканським вугіллям, за що був люб'язно запрошений на допит до Генеральної прокуратури.

Втім, деякі депутати з «Батьківщини» запевняють, що кандидатура Продана на посаду міністра екології у фракції не розглядалася. «Те, що зараз відбувається в медіапросторі з посиланням на слова моїх колег, для мене – якесь сумне непорозуміння. І взагалі нагадаю, що: а) я не голосував за Шевченка; б) я 2 тижні виступаю за його відставку; в) новий міністр має бути обраний коаліцією з урахуванням альтернативних кандидатур через прозору процедуру. Все, що сунуть без прозорої процедури – швидше за все, корупція», – повідомив нардеп Ігор Луценко на своїй сторінці в Facebook.

Звичайно ж, з ким би не був пов'язаний потенційний міністр екології Юрій Продан – з Юлією Тимошенко, Президентом Петром Порошенко, прем'єром Арсенієм Яценюком або нафтогазовими видобувачами – офіційних і прямих доказів таких зв'язків немає. Але, ймовірно, в майбутньому, українцям все ж доведеться дізнатися, чому саме Продан, який стільки років в енергетиці та нафто- газо- та вуглевидобутку, може стати компромісною фігурою для всіх груп впливу в найбажанішому місці.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: