Київ продовжує ставити умови кредиторам і погрожує не віддати борги

Читать на русском
Україна звинуватила міжнародних кредиторів в небажанні допомогти країні вибратися з боргової ями, а також пригрозило припинити сплату за борговими зобов'язаннями.

Міністерство фінансів України звинуватило приватних кредиторів в небажанні допомогти країні вибратися з боргової ями, а також пригрозило припинити сплату за борговими зобов'язаннями.

Про це йдеться у зверненні Мінфіну до українців, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Глава Мінфіну Наталія Яресько зазначила, що приватні кредитори запропонували використати на погашення зовнішнього боргу валютні резерви країни для того, щоб уникнути будь-яких фінансових втрат у нинішній ситуації.

За її словами, незважаючи на це, уряд України шукає можливості для інтенсифікації переговорів зі спеціальним комітетом кредиторів і прагне знайти рішення, яке задовольнятиме всі сторони, забезпечить вирішення проблеми неприйнятного боргового тягаря і допоможе відновити економічне зростання.

«Але уряд розуміє, що кредитори можуть бути не націлені на досягнення згоди, зате будуть і далі блокувати рішення цього питання. У такому випадку уряд готовий використовувати існуюче законне право для того, щоб припинити сплату міжнародним зовнішнім кредиторам, щоб захистити економіку України і зберегти її фінансові ресурси доти, доки прийнятної угоди з кредиторами буде досягнуто», – заявила Яресько.

«Незважаючи на складність нашої ситуації, вони (кредитори – Ред.) три місяці відмовлялися проводити предметні переговори про умови боргової операції, що відповідають трьом цільовим показникам, які встановлені програмою МВФ і які необхідно досягти для того, щоб боргове навантаження на Україну не було надмірним», – додала глава Мінфіну.

Позиція кредиторів України інша. Зокрема, у комітеті утримувачів українських облігацій раніше заявили, що хотіли б ще до переговорів побачити нові, поки неопубліковані прогнози МВФ щодо розвитку економіки України. «Для того, щоб правильно розглянути пропозиції Києва про реструктуризацію боргів, комітет і його радники закликають Україну і МВФ опублікувати ці прогнози якнайскоріше», – наголошується в заяві кредиторів.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: