Україна не може відмовитись від закупівлі вугілля у терористів – експерт

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Україна не може взяти і в один момент припинити поставки вугілля з Донбасу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, аналізуючи інформацію про те, що з окупованих територій Донецької та Луганської областей щодня надходить близько 15-20 тисяч тонн вугілля.

«Звісно, можна говорити про те, що не потрібно купувати вігілля з окупованих територій, тим паче невідомо, хто його продає: терористи чи шахтарі. Це потрібно припиняти, але наразі немає такої можливості. Не можна в один момент взяти й припинити поставляти вугілля з цих територій. Головна причина в ціні, за якою ми отримуємо вугілля», – пояснює експерт.

За його словами, це вугілля все одно набагато дешевше, аніж те, що буде надходити з африканських чи будь-яких інших країн.

«З іншого боку, вже зараз необхідно планувати зимовий період. Зараз ми не можемо відмовитись від вугілля, але є час і потрібно вживати відповідних заходів. Крім того, ринкові й альтернативні джерела постачання вугілля потрібні, бо якщо з окупованих територій умить зупинять постачання, що буде робити Україна тоді? На перспективу мають бути контракти на імпорт», – розповідає Саприкін.

Зазначимо, Демчишин вказав, що ціна однієї тонни складає 1100 гривень. У підсумку на 15-20 тисяч тонн вугілля Україна витрачає 22 млн гривень щодня.

Нагадаємо, ще на початку грудня минулого року створити дієву систему постачання вугілля з територій, підконтрольних українській владі, пообіцяв екс-губернатор Донецької області Олександр Кіхтенко.

Тоді ж віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко заявив, що не допустить закупівлі Україною вугілля з окупованих територій Донбасу. Обидва чиновники не виконали власних обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: