Протягом 20 років армію руйнувало не Міноборони, а президенти – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Від початку незалежності Збройні сили України розглядалися як ресурс для збагачення, і руйнувало їх не Міноборони, а керівництво країни, включаючи всіх президентів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи інформацію про те, що Генпрокуратура проводить перевірку дій Міністерства оборони протягом 1992-2012 років, які могли призвести до занепаду української армії.

«Міноборони лише реалізує ту політику, яку визначає воєнно-політичне керівництво країни. Міністр оборони і керівник Генштабу входять до складу воєнного керівництва, але за Конституцією очолює це керівництво Президент. Саме Президент реалізує безпекову політику країни. В нього є навіть такий спеціалізований орган – РНБО. Тому головна відповідальність за руйнування ЗСУ не на міністрах оборони, а на президентах. Генпрокуратура має розслідувати не лише діяльність колишніх міністрів, а й діяльність колишніх президентів», – розповідає експерт.

За його словами, з початком незалежності ЗСУ розглядалися як ресурс для збагачення. Керівництво цікавив продаж зброї та техніки.

«На початку незалежності такої зброї й техніки було на 90 млрд дол. З них на 2005 рік більше, ніж на 30 млрд дол. зброї було продано. Все це робило воєнно-політичне керівництво. Найбільше скоротилися ЗСУ за часів Ющенка, коли міністрами оборони були Марчук, Гриценко, Єхануров. ЗСУ за Януковича взагалі розглядалися як загроза, цілеспрямовано знищувались, фінансувались за залишковим принципом. Тому зараз наша армія роздягнена, роззброєна та розвалена», – пояснює спеціаліст.

Зазначимо, нещодавно Президент України Петро Порошенко пообіцяв запускати в серійне виробництво винаходи для армії українських вчених.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Також ще на початку року Порошенко заявив, що українська армія стала однією з найсильніших у Європі і пообіцяв, що в Бюджеті України на 2016 рік буде збільшено видатки на оборону.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: