ВР зміцнила незалежність Нацбанку України

Читать на русском
Прийняті ВР у четвер поправки одразу до кількох законів (про НБУ, Бюджетний кодекс та інші) були однією з умов надання Києву другого траншу кредиту МВФ.

Парламент схвалив декілька поправок, які підсилюють інституційну базу центрального банку країни, підвищують ефективність його роботи, а також регулюють побудову інфраструктури НБУ.

За ці поправки проголосували 232 і 234 депутати (при мінімумі в 226 голосів). Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна». Документи в парламент вніс Президент України.

Прийняті ВР у четвер поправки одразу до кількох законів (про НБУ, Бюджетний кодекс та інші) були однією з умов надання Києву другого траншу кредиту МВФ.

Головні елементи схвалених парламентом змін стосуються правління і Ради НБУ, автономності Нацбанку, його загальних резервів і розподілу прибутку. На реформоване правління покладено відповідальність за формулювання та реалізацію грошово-кредитної та валютно-курсової політики, а також за регулювання банківської системи.

Водночас посилюються наглядові повноваження Ради НБУ: відтепер вона буде нести повну відповідальність за систему внутрішнього контролю та управління ризиками. Крім цього, підвищується особиста автономія членів Ради НБУ та заступників голови.

Зміни до Бюджетного кодексу внесені для запобігання включення авансового перерахування прибутку НБУ до Державного бюджету.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: