У серпні Україні загрожує дефолт – японська преса

Читать на русском
Японські аналітики передрікають Україні дефолт за борговими зобов'язаннями перед іноземними державами через навмисно непоступливу позицію Росії – одного з основних кредиторів.
Фото: dengi-info.com

У той час як уряд України хоч і з труднощами, але планує до кінця місяця дійти згоди із західними кредиторами щодо реструктуризації боргу, Росія з метою максимальної дестабілізації ситуації в сусідній країні не йде на переговори.

Захід також висунув жорсткі, але все ж здійсненні умови для надання допомоги Україні: Київ має провести структурні реформи. Але оскільки йдуть вони туго, то й надання фінансової допомоги запізнюється. Про це пише оглядач Хіроюкі Танака в японському виданні «Nikkei», повідомляє «Слово і Діло».

У статті акцентується увага на тому, що валютні резерви України перебувають зараз на вкрай небезпечному рівні і якщо великомасштабна фінансова допомога не буде надана, дефолту в серпні уникнути не вдасться.

Автор статті нагадує, що на початку цього місяця Україна, у зв'язку з проблемними переговорами про реструктуризацію боргу перед приватними кредиторами, звернулася за допомогою до МВФ. 9 червня заступник директора-розпорядника Фонду Девід Ліптон заявив, що в наступному місяці Києву нададуть наступний транш кредиту в розмірі $ 1,7 млрд навіть у разі, якщо сторонам не вдасться домовитися. Внаслідок цього компанія-кредитор Franklin Templeton та інші пом'якшили позицію і зважилися на реструктуризацію українського боргу.

Але найбільшу небезпеку для Києва становить позиція Москви – одного з найбільших кредиторів. «Стратегія Кремля полягає в чиненні тиску на Україну в довгостроковій перспективі. Через це Москва відмовляється переглянути умови виплати трьохмільярдної частини боргу, яка мусить бути погашена до кінця цього року», – пише автор статті.

Яресько обіцяє реструктуризувати держборгСказано 25 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Мінфін РФ офіційно зажадав від України виплатити до 22 червня $ 75 млн у погашення чергового купона за цим боргом. Відмова від виплати означатиме дефолт України, пригрозили в Москві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: