Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 10-17.06

Читать на русском

Не встигли українські ЗМІ припинити обговорення нових кадрових ротацій по губернаторській вертикалі, які нещодавно провів Петро Порошенко, як новопризначені очільники областей починають задавати тренди поведінки голів ОДА й по інших регіонах. Так, лише цих вихідних новий очільник Одещини Міхеіл Саакашвілі запам'ятався всім власними поїздками регіоном у маршрутці. І вже на початку робочого тижня до такого ж кроку вдався голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Тепер усі в очікуванні реакції від інших губернаторів на вчорашню емоційну розмову Саакашвілі з керівництвом обласної прокуратури. «Я не дозволю вам продовжувати пограбування і приниження народу, утиск інвесторів, які повинні створювати робочі місця», – не без емоцій заявив Саакашвілі. Більшої гостроти даній ситуації додав той факт, що особливе незадоволення нового керівника Одещини викликав лист заступника прокурора Одеської області Тетяни Горностаєвої, яка є дочкою колишньої дружини генпрокурора Віктора Шокіна, до одного з інвесторів регіону. На думку Саакашвілі, така практика є нічим іншим, як рекетом. «Я проходив це багато разів і бачив я таких прокурорів! Так бізнес не робиться! Так робиться рекет!», – зауважив Саакашвілі.

Проте, як показує практика в регіонах, не всі губернатори, хоч і показово, але переймаються питаннями боротьби з корупцією та відкритістю до жителів своїх регіонів.

Зокрема, про факт будівництва на рідкість якісної не тільки для Закарпаття, але й для всієї країни, дороги до одного з вівчарників повідомили цього тижня із Закарпаття. А його власником є не абихто, а сам губернатор Василь Губаль.

За словами очевидців, за якістю виконання робіт дорожнє покриття перевершує дорогу на дачу Віктора Балоги в с. Синяк та дорогу на базу відпочинку «Золота Гора» колишнього губернатора-регіонала Олександра Ледиди. У відповідь на звинувачення речниця закарпатського губернатора Алла Хаятова лише заявила про те, що «голова не вважає за потрібне коментувати інсинуації «діячів», хоча зрозуміло, що про «мільйон» та про те, що хтось зробив дорогу «собі» не йдеться».

Однак це не завадило Василю Губалю відзначитись останніми днями двома достатньо чіткими і не менш важливими обіцянками. Так, під час розмови з Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Ярославом Дроздом він пообіцяв посприяти розширенню зони малого прикордонного руху та відкриттю пункту пропуску Лубня-Волосате, а також пообіцяв провести командно-штабні навчання у всіх районах області.

Відзначились новими публічними деклараціями з питань оборони за останні 7 днів й інші губернатори. Зокрема, новоспечений очільник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявив, що уже через 3 тижні будуть побудовані всі фортифікаційні споруди в регіоні, а також пообіцяв, що працівниками ОДА будуть найближчим часом розроблені пропозиції щодо спрощення пропускної системи із зоною АТО.

Не оминув Жебрівський у своїх перших деклараціях і ще одного не менш важливого для окупованих територій питання – економічної блокади.

За його словами, обласна влада працює над створенням власних пропозицій щодо економічних зв’язків із підприємствами, які нині розташовані на окупованій території Донеччини і до кінця тижня вони будуть готові.

Серед решти нових обіцянок, якими запам'яталися українські губернатори за останній період, можна згадати також декларацію очільника Чернігівщини Валерія Куліча навести порядок у сфері транспортних перевезень, голови Сумської ОДА Миколи Клочка – встановити на в'їзді і виїзді з міста камери відеоспостереження, голови Хмельницької ОДА Михайла Загородного – провести громадське обговорення інвестиційного проекту кіпрської компанії, а також вищезгаданого Степана Барни, який пообіцяв створити в облдержадміністрації відділ фандрайзингу та впроваджувати систему електронного урядування в регіоні. Ще одним губернатором, що активно декларував нові власні зобов'язання, став також Ігор Райнін. Проте основна частина його нових обіцянок цього тижня стосувалась питання ремонту доріг.

Але очевидно, що саме задля того, аби їх виконання було максимально швидким та ефективним, Райнін дотримав раніше задекларованого слова і домігся 100% кадрових змін керівництва в службі автомобільних доріг Харківської області та в Облавтодорі.

Наряду з ним виконаними обіцянками за останній період також відзначилися й інші губернатори. Наприклад, голова Миколаївської ОДА Вадим Меріков дотримав слова і забезпечив підписання Меморандуму про співробітництво та партнерство між ОДА та компанією PepsiCo в Україні. Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук таки домігся обіцяного раніше звільнення начальника обласної рибінспекції Володимира Викалюка, а дніпропетровський губернатор Валентин Резніченко дотримав слова щодо пріоритетності будівництва Дніпропетровщиною фортифікаційних споруд і уже 12 червня регіон закінчив зведення відведеного для області відрізку.

Загалом, за підсумками тижневого моніторингу волонтерами «Слова і Діла» було присвоєно статус виконання чотирьом попередньо заявленим деклараціям українських губернаторів, а ще 15 були новими і поки лише на стадії власної реалізації.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками голів регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: