Новим лідером «Народного фронту» замість Яценюка може стати Турчинов – експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Виборче законодавство, яке діє щодо місцевих виборів, прийняте за часів Януковича й розроблене в інтересах «Партії регіонів. Воно дозволяє владі формувати надійну більшість. Це цілком влаштовує й нинішню владу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, аналізуючи ймовірність зриву місцевих виборів та розвалу «Народного фронту».

«Народний фронт» є специфічною політичною силою, де об'єднались різні політичні лідери, основним завданням яких було сформувати уряд. Тому жодної єдиної платформи у них немає. Як вони утворилися, точно так само можуть розвалитися. Тим більше, що можлива боротьба між потенційними лідерами. Наприклад, може бути спроба змінити перших осіб – Яценюка на більш популярного в нинішніх умовах Турчинова», – розповідає експерт.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"

За його словами, зрив місцевих виборів – лише один із можливих сценаріїв. Інший варіант –ухвалити такий закон про місцеві вибори, який дозволить змінити цю кон'юнктуру.

«Третій варіант – добиватися, щоб жодних змін до закону не було взагалі внесено, діяв старий закон, що дозволить обиратися й мажоритарникам також. Вже зараз можно говорити про різні течії в рамках коаліції щодо місцевих виборів. Наприклад, «Батьківщина», «Радикальна партія», «Самопоміч» можуть бути налаштовані на те, шоб провести закон, який дозволить варіації пропорційної системи. На нас ще чекає боротьба за цей закон. «НФ» же не зацікавлений в пропорційних списках, бо це означатиме крах для фракції. Найбільш імовірний сценарій – саботаж змін до виборчого законодавства», – пояснює політолог.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року на Україну чекають місцеві вибори. Під час свого робочого візиту до Тернопільської області Петро Порошенко заявив, що, незважаючи на воєнний конфлікт, місцеві вибори переноситися не будуть. Відразу ж після місцевих виборів будуть розширені повноваження місцевих органів самоврядування в рамках процесу децентралізації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: