Навіть масштабний бунт не змусить уряд підняти зарплати – експерт

Читать на русском
Василь Юрчишин

Мітинги проводити можна, але потрібно розуміти, за рахунок чого зможуть підняти рівень заробітних плат, адже зараз вільних ресурсів у країни немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних програмами Василь Юрчишин, аналізуючи ситуацію з мітингами під Верховною Радою та вимогою індексації заробітних плат.

«Ситуація така, що навіть якщо раптом з'являться якісь ресурси, держава їх заощадить для виплат за зовнішнім боргом. Інакше ситуація буде ще гіршою і ми не зможемо розраховувати на іноземні вливання. Тому те, що було анонсовано Яресько, а саме: змін не буде до грудня, – так і буде. Водночас, якщо військова агресія не розвиватиметься, а економіка почне «оживати», виникне можливість акумуляції ресурсів і тоді можна буде вести мову не про грудень місяць», – розповідає експерт.

За його словами, позитивним є той факт, що уряд відверто говорить про проблеми та про ситуацію, що склалась.

«Є уявлення, що до осені ресурси можуть накопичитися для додаткових виплат, але це більшою мірою бажаний результат. Щодо питання страйків, то це можна робити, але важливо знати та розуміти, звідки і за рахунок чого можливе підвищення заробітних плат. На сьогодні держава не має вільних ресурсів. Тому можна як завгодно вимагати підвищення, ресурси від цього не з'являться», – пояснює Василь Юрчишин.

Нагадаємо, що понад півтисячі людей проводять акцію біля будівлі Верховної Ради з вимогою індексації заробітних плат і пенсій. Напередодні у Дніпропетровську пройшов мітинг з вимогою відставки Президента Петра Порошенка.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Відзначимо, що Президент України Петро Порошенко ще минулого року пообіцяв забезпечити економічне зростання в Україні у 2016 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: