Пригоди електроніки: уряд «завис» до 1 вересня

Читать на русском
Тема електронного уряду знову в тренді. Її туди напередодні вивів особисто Президент Порошенко у своєму щорічному посланні до ВР. Коли ж варто очікувати, що бюрократів замінить персональний комп'ютер?

Тема електронного уряду знову в тренді. Її туди напередодні вивів особисто Президент Порошенко у своєму щорічному посланні до ВР. Коли ж варто очікувати, що бюрократів замінить персональний комп'ютер?

Першим кроком до електронного уряду Петро Порошенко назвав... роздачу депутатам свого звернення на сувенірній флешці у вигляді ключа з брелоком-гербом. «Ну добре, хоч не на дискеті», – кепкували в кулуарах одні депутати, інші ж обурювалися такому марнотратству і дивувалися: чому було не відправити промову Президента всім бажаючим на електронну пошту, а зекономлені гроші витратити на допомогу пораненим в АТО?

А от з трибуни Глава держави серед десятків обіцянок і тез озвучив і таку: «Перехід до електронного урядування – одна з головних програм на наступні роки. Це допоможе боротися з бюрократією та корупцією». Але, схоже, поки саме останні два явища набагато миліші серцю і кишені українського чиновника, ніж бездушна електроніка.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє запровадити систему електронного урядуванняСказано 9 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Політику держави у сфері електронного управління інакше як провальною і не назвеш. Серед невиконаних обіцянок навіть запевнення особисто Петра Порошенка про те, що до кінця 2014 року всі обласні адміністрації перейдуть на електронний документообіг. Главі держави вторив і заступник глави його адміністрації Дмитро Шимків – йому «Слово і діло» також зарахувало штрафні бали за невиконану обіцянку.

Надії на те, що всіх громадян і уряд нарешті оцифрують, черги в установах зникнуть, а чиновник більше не протягне руку за хабарем (за довідку, виписку, дозвіл тощо) багато спостерігачів покладали на естонку Яніку Мерило. Але вона в квітні залишила посаду радника міністра економіки з питань електронного урядування та заснувала громадську організацію ICT Competence Center, яка допомагає органам влади впроваджувати електронні послуги. Крім того, вона тепер працює експертом українського державного Агентства з питань електронного управління. З цією структурою, до речі, пов'язана ще одна не виконана в строк обіцянка – цього разу голови парламенту Володимира Гройсмана.

Але те, чого зі зрозумілих причин не робить влада, заповзято взялися впроваджувати активісти. Понад 1100 волонтерів відгукнулися на заклик керівника напряму IT «Приватбанку» Дмитра Дубілета, який і сам на добровільних засадах почав посилено просувати електронні технології у всіх сферах державного управління по всіх регіонах країни. Десятки держустанов різного рівня вже впровадили за допомогою добровольців-програмістів електронні системи і тепер громадяни не виходячи з дому зможуть оформити довідку про несудимість, наприклад, або зареєструвати авто в МРЕВ чи замовити закордонний паспорт та багато іншого.

Щоправда, можливо таке поки лише в деяких регіонах, де чиновники виявилися готовими йти в ногу з часом і почати працювати за стандартами, які стали буденними для розвинених країн. І все це – лише частина дивовижних для України можливостей, що відкрилися людям, а докладніше активісти E-government розкажуть про виконану роботу на презентації єдиного порталу спільно з представниками Адміністрації Президента і Мінекономіки, яка призначена на 16 червня.

А тим часом уряд все намагається налагодити електронне спілкування хоча б між відомствами. Всі три літні місяці Держагентство з питань електронного уряду буде за дорученням Кабміну готувати запуск з 1 вересня в промислову експлуатацію системи електронної взаємодії державних органів. «Слово і діло» неодмінно проконтролює виконання цієї постанови.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: