Сержант РФ Александров: Україна гідно зустрічає своїх полонених і загиблих, не те, що у нас

Читать на русском
Заарештований за тероризм сержант ГРУ МО РФ Олександр Александров, що перебуває в київському госпіталі, буде через адвокатів судитися на батьківщині, щоб довести: він – чинний військовослужбовець.
Фото: Reuters

Сержант Александров буде домагатися перекваліфікації статті, за якою його звинувачують, з «тероризму» на «диверсійні дії», оскільки лише виконував наказ як військовослужбовець.

До речі, це йому ще належить довести у себе на батьківщині, оскільки Міноборони Росії відмовилося від затриманих 16 травня під Луганськом капітана Єрофєєва та сержанта Александрова. На запитання журналіста «Нової газети» про настрій Александров відповів: «Намагаюся сподіватися на краще все одно. Але морально все одно важко, тому що ніби від мене відмовилися як від військовослужбовця, неприємний осад залишився», - повідомляє «Слово і Діло».

Сержант сподівається, що російські адвокати зможуть довести: він – чинний військовослужбовець, адже його контракт не закінчився (як стверджували в МО РФ) і тому сержант хоче, щоб правовий статус його в Україні був «військовополонений», а не «терорист і найманець». «Не думаю, що виникнуть труднощі аби довести, що я є військовослужбовцем. Можна відправити запити, дістати підтверджуючі документи...», – сподівається заарештований сержант ГРУ.

Александров переживає, що досі неможливо встановити зв'язок з його близькими, з родиною. Лише одного разу він зміг обмінятися повідомленнями з дружиною через російську соцмережу, звідки та незабаром видалилася. Більше ні з ким, в тому числі з батьками, зв'язатися не вдається, стверджує заарештований: «Не знаю, що там відбувається. Теж, напевно, до них приїжджали, інструктували, якісь вказівки давали». Російський військовий обурюється: «Не думаю, що для Російської Федерації реально становить проблему встановити зв'язок з моїми рідними. А виявилося, що це проблема». За його словами, знову зустрітися з російським консулом Олексієм Грубим він готовий лише в тому випадку, якщо той, нарешті, зможе відповісти на його питання і встановити зв'язок з родичами.

Слова адвоката його товариша по службі капітана Єрофєєва Оксани Соколовської про нібито тиск на її підзахисного Александров сприймає скептично: «Ну там ще незрозуміло на кого працює адвокат. На Єрофєєва або на якісь інші інтереси. Вона дуже тісно спілкується з російським консулом, дуже часто з ним бачиться. Так що цілком може бути ...».

Також Олександр Александров каже, що змінив свою думку, потрапивши «на інший бік», де виявилося все зовсім не так, як стверджують у російських новинах. У свою чергу, російський військовослужбовець запевняє: «Злочинних дій не чинив, крім того, що незаконно перетнув кордон. Ніби моя совість чиста... А весь конфлікт безглуздий. Загинули наші хлопці, а рідним хто замінить дітей, батьків, чоловіків, братів? Українська сторона своїх полонених, загиблих гідно зустрічає. А у нас навіть у новинах не кажуть. А якщо щось відбувається, то відмовляються, як, наприклад, від мене. Не знаю, звичайно, можна вважати мене зрадником, але Батьківщину я не зраджував...».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: