Фесенко: роботи Ложкіна не видно – отже, він хороший менеджер

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Робота Адміністрації Президента добре організована, рейтинг Глави держави зростає, а сам глава АП Борис Ложкін весь час перебуває «в тіні» – все це, на думку політолога, керівника Центру політичного аналізу «Пента» Володимира Фесенка, говорить про те, що глава АП добре справляється зі своїми обов'язками.

Про це Фесенко написав у своєму блозі на «Українській правді», аналізуючи рік роботи Бориса Ложкіна на посту керівника Адміністрації Президента України, передає «Слово і Діло».

«Той факт, що Борис Ложкін уже рік працює на чолі Адміністрації Президента України, є головною оцінкою його діяльності. Значить, поки його робота влаштовує Президента Порошенка. Інакше були б оргвисновки. Адже головне завдання Адміністрації Президента України – організаційно забезпечувати діяльність Глави держави відповідно до її конституційних функцій... Дуже помітна діяльність Президента, але майже не помітна діяльність його Адміністрації та її керівника. Але ж саме Адміністрація забезпечує діяльність Глави держави. У плані гіперактивності Петро Порошенко дасть фору всім своїм попередникам», – зазначає політолог.

При цьому дуже важливо, що Адміністрація Президента, незважаючи на всю свою впливовість, не прагне стати «паралельним урядом», як це було практично за всіх попередніх президентів України. «У даному контексті відзначимо, що при Президентові Порошенку навряд чи взагалі можлива поява «сірого кардинала». Петро Олексійович схильний сам грати ролі й «диригента» і «першої скрипки». Однак характерно, що Борис Ложкін на посту глави Адміністрації Президента України уникає не тільки публічності, але й проявів самостійного політичного впливу», – говорить Фесенко.

Також політолог, посилаючись на власні джерела, стверджує, що за рік роботи Ложкіну вдалося зробити президентську адміністрацію більш мобільною і динамічною, а також надати її роботі стратегічного планування. Втім, у політиці, здійснюваній на Банковій протягом останнього року, є як досягнення, так і провали, каже Фесенко. «Найбільш вдалою і резонансною реформаторською дією Адміністрації Президента Порошенка я вважаю кадровий експеримент із залученням іноземців. Це вочевидь оживило і кадрову політику і систему державного управління. Але тут бажано «не переборщити». А от із кадровою політикою на рівні обласних і районних державних адміністрацій більше проблем, ніж досягнень», – додає він.

Відзначимо також, що, результати моніторингу системи народного контролю «Слово і Діло» показують, що Борис Ложкін – персона непублічна, адже за весь час його роботи в команді Президента активістам проекту вдалося зареєструвати лише 2 його обіцянки: про те, що в Україні не буде «приватних армій» (що, по суті дублює відповідну обіцянку Петра Порошенка), а також про те, що в будівлі АП проводитимуть екскурсії. Остання, до речі, вже виконана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: