Німеччина і Франція не дозволять ЄС позбавити Росію статусу партнера – експерт

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Ввести і продовжити санкції ЄС зможе, але переписати доктрину, щоб позбавити Росію статуса стратегічного партнера – ні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи інформацію про те, що ЄС позбавив Росію статусу стратегічного партнера.

«Зробити заяву про позбавлення статусу стратегічного партнера набагато легше, ніж вжити заходів. Насправді ж, дуже мало шансів, що це станеться. Тому що у найбільших гравців Євросоюзу є всі підстави блокувати це рішення, оскільки вони мають свої інтереси в Росії. Одна справа ввести тимчасові санкції, що може бути продовжено, але інша – повернути колишню доктрину», – розповідає експерт.

За його словами, супротив деяких країн буде без сумнівів, зокрема, Німеччина та Франція не дозволять позбавити Росію статусу партнера.

«Навіть якщо Європарламент почне розглядати це питання, з'являться розсудливі люди, що керуються принципом «реал-політик», і будуть диктувати свої умови. Скоріш за все, рекомендації Європарламенту будуть, але Рада Євросоюзу цього рішення не прийме», – вважає Федута.

Відзначимо, у вівторок стало відомо, що Європейський парламент дуже критично оцінює нинішні відносини Євросоюзу з Росією. Про це йдеться в доповіді, підготовленій за ініціативою групи Європейської народної партії.

Також, раніше за підсумками саміту «Великої сімки», що відбувся у Німеччині 7-8 червня, лідери країн «Великої сімки» повідомили, що більше не налаштовані на участь РФ у саміті і ніколи не приймуть Росію до свого кола.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: