Пожежа на нафтобазі може бути тиском на Ставицького – експерт

Читать на русском
Андріан Галач

Враховуючи те, як пожежа розгоралася і яких масштабів сягнула, складно повірити, що в цій ситуації причиною стала відсутність перевірок Держгірпромнагляду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з промислової безпеки Андріан Галач, аналізуючи подію з вибухом на нафтобазі у Київській області.

«По-перше, аварія подібного типу за останні 10 років відбулася вперше. Все, що залишається робити – чекати поки вигорить, тому що згасити це практично неможливо, а потім не допустити подальшого загоряння. Судячи з того, що цього зробити не вдалося, є проблема з оперативністю пожежних служб. Тому що сценарії подібних аварій відомі і відпрацьовуються ще під час навчань. Це одна сторона проблеми. З іншого боку, є також варіант, що пожежа на нафтобазі – це перерозподіл власності та тиск на Ставицького, щоб купити у нього подешевше його активи. Річ у тім, що питання безпеки закладаються ще на етапі проектування, адже це об'єкти підвищеної небезпеки. Додатково встановлюються системи сигналізації та оповіщення первинних осередків займання на всіх зонах ризику», – вважає Галач.

Продовжуючи, експерт зазначив, що відсутність перевірок, можливо, і позначилася, але опосередковано. Враховуючи масштаби займання, це малоймовірно. На цей момент все оточено, Держгірпромнагляд туди не пускають і формується комісія.

Експерт з промислової безпеки поділився міркуваннями щодо події з вибухом на нафтобазі у Київській області та про можливі причини вибуху.

Водночас директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко вважає, що більшою мірою аварія трапилася через недотримання техніки безпеки та відсутність перевірок.

«Перевірки державних органів відсутні, а самі структури заради збереження тисяч гривень не хочуть витрачатися на перевірки, пожежну безпеку. В результаті ми маємо такі аварії, отруєння людей в районі Бортничів, розсипання хімікатів в районі Шостки, неконтрольований вилов риби. Це все завдяки Яценюку, який заборонив перевірки. Тому екологічні катастрофи стали реальними», – вважає Борейко.

На його думку, пожежники протягом року не їздили на базу, тому ми маємо такі наслідки. І малоймовірно, що це провокація або диверсія. У нас кожен місяць щось горить. Виходить, отруєння в Бортничах – це розбірки між водоканалом та постачальниками води. Не варто шукати ворогів. Наш ворог – це наша дурість.

Нагадаємо, увечері 8 червня стало відомо, що під Києвом на нафтобазі горить три резервуари. Гасити пожежу продовжили і сьогодні. Є постраждалі та загиблі.

У МВС серед причин пожежі називають технічну, через роботу з нафтопродуктами. Водночас, за словами глави РНБО, однією з версій є диверсія. Також він заявив про серйозну небезпеку, зважаючи на близьке розташування від кордону пожежі військової частини з бойовим арсеналом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: