Яніка Мерило: дані українців необхідно оцифрувати – іншого виходу немає

Читать на русском

Для спрощення бюрократичної системи в Україні необхідно створити єдиний уповноважений орган для розробки і впровадження нової стратегії розвитку, зобов'язати державні органи спілкуватись між собою та створити електронні реєстри.

Усе це поки не реалізовано в Україні повною мірою, переконує у власному блозі екперт Агентства електронного урядування Яніка Мерило, передає «Слово і Діло».

Першою проблемою, яка стоїть на шляху запровадження електронного уряду, є відсутність єдиного координаційного органу, який би розробляв та впроваджував стратегію його розвитку. Так, в Україні є Агентство електронного урядування, однак його функція – суто дорадча. «А для того, щоб проводити реформи, потрібні повноваження, а не право рекомендувати», – переконана Мерило.

По-друге, в країні досі відсутня стратегія розвитку електронного уряду. «Без стратегії всякі нескоординовані дії – більший або менший броунівський рух, навіть якщо потрібний. Без стратегії важко створювати стандарти і закони, фінансувати програми, залучати партнерів і донорів», – зазначає експерт.

Наступна проблема – відсутність комунікації між державними органами та їхня загальна закритість. «Сьогодні, по суті, хто з відомств хоче відкривати свої бази для інших, той і відкриває. І майже ніхто не хоче. І так більшість реєстрів живуть у своєму, іноді й юридично невизнаному, світі», – констатує Мерило, і додає: у відкритій державі, що працює на людину і підприємця, монополії на інформацію бути не повинно.

Насамкінець, у нас не вистачає єдиних уніфікованих електронних реєстрів. «Як не дивно, більшості реєстрів в електронному вигляді просто немає, включаючи, наприклад, кореневий реєстр – реєстр населення. Найкраща ситуація – в податковій, і давно вже «прочищають» реєстр виборців. Але якірного реєстру, з якого могло б виходити все, немає», – розповідає вона.

На думку Мерило, у органів влади немає іншого виходу, окрім як оцифрувати персональні дані українців. Те, що це суперечить релігійним принципам окремих людей, не повинно стати на заваді, переконана вона. «По-перше, за релігійними принципами може відмовитися 2%. 98% громадян не повинні через це отримувати послуги? Недемократично. По-друге, люди в будь-якому разі оцифровані – через номер машини, номер телефону і т. д. По-третє, якщо будуть електронні послуги і можливість отримати їх, багато тих, хто вчора не хотів, з радістю візьмуть», ˜– переконує Яніка Мерило.

Нагадаємо, впровадити в Україні електронний уряд обіцяло чимало високопосадовців, у тому числі – прем'єр-міністр. Таку обіцянку Арсенія Яценюка «Слово і Діло» зафіксувало 9 грудня минулого року під час представлення програми дій нового Кабінету міністрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: