Партіям-утриманкам олігархів не місце в українському парламенті – експерт

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Підтримка Порошенком ідеї державного фінансування політичних партій – його хід у боротьбі з олігархами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Центру політичних студій та аналітики, Віктор Таран, аналізуючи заяву Порошенка про державне фінансування політичних партій.

«Президент дав чітко зрозуміти, що партії мають залежати лише від виборців, а отже вплив олігархів на політику має бути мінімізовано. Вочевидь, цей закон стане для Порошенка ще одним засобом для послаблення олігархів та позбавлення їх впливу на політику. Адже якщо зараз вони контролюють значну частину парламентарів через фінансову підтримку їх партій, то з прийняттям закону така можливість буде втрачена. Разом з впровадженням державного фінансування партій закон також змінює саму систему фінансування партій та їх звітності, не залишаючи шансів партіям-утриманкам олігархів», – розповідає Таран.

Експерт зазначив, що в парламенті вже два місяці лежить відповідний законопроект №2563 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансування діяльності політичних партій».

«Профільний комітет з питань правової політики і правосуддя, який має розглядати цей законопроект, очолює депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Руслан Князевич. Сподіваюся, найближчим часом законопроект буде опрацьовано і ми побачимо його в сесійному залі», – додав Віктор Таран.

Нагадаємо, під час своєї щорічної промови у парламенті Петро Порошенко закликав депутатів підтримати закон «Про фінансування політичних партій та виборчих кампаній».

«Як би складно нам сьогодні не було, ці витрати я вважаю пріоритетними. Партії повинні залежати лише від виборців, і державне фінансування – це умова такої незалежності. І я розраховую на підтримку парламенту в цьому питанні», – заявив Президент.

Зазначимо, що ще у квітні повідомлялося, що Міністерством юстиції України розробляється законопроект про фінансування політичних партій з Державного бюджету. Законопроект передбачатиме державне фінансування не тільки партій, що пройшли до Верховної Ради, а й тих, які на останніх виборах до парламенту набрали кількість голосів, близьку до прохідного бар'єру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: