Експерт: заяви Президента – чисто імітаційні технології

Читать на русском
Микита Потураєвполітолог

В уряду є бажання розповідати, як воно проводить реформи, а не бажання щось змінювати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог, координатор Міжрегіональної експертної мережі «Україна 3.0» Микита Потураєв, аналізуючи заяви Президента України про переформатування уряду восени.

«Президент України може робити які завгодно заяви. Потрібно розуміти наступне: Президент з країною живе в різних реальностях. У його реальності відбуваються реформи, країна змінюється, чиновники працюють краще або гірше. А країна живе в інших реаліях, де нічого не змінилося, де корупція процвітає, де не проведено жодної реформи. Всім зрозуміло, що Порошенко знаходиться у віртуальній реальності. Тому запрошувати керувати можна і президентів інших країн, але це взагалі нічого не означає. Тому що є бажання розповідати, як він проводить реформи, а не бажання щось змінювати. До того ж, немає жодного плану, архітектури проведення реформ», – пояснює політолог.

За його словами, переформатування уряду саме восени пов'язане з місцевими виборами, які Порошенко має провести й, можливо, це стане частиною виборчої кампанії його партії. Але все, що відбувається зараз – чисто імітаційні технології.

Політолог поділився міркуваннями щодо заяви Президента України Петра Порошенко про переформатування уряду вже цієї осені.

Водночас глава корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко вважає, що кадрові зміни в уряді можуть відбутися вже в середині липня.

«Кадрова політика Президента і прем'єр-міністра досить сумнівна як з точки зору професіоналізму, так і моральних якостей. З іншого боку, між ними ведеться дуже жорстка боротьба. Тому навіть нові кадрові призначення будуть визначатися не професіоналізмом цих кадрів, а їх наближеністю до тієї чи іншої персони. Скоріш за все, в уряді на посадах ключових міністрів ми не побачимо серйозних змін. Маються на увазі Мінфін, МВС, МЗС та Міноборони. Інші міністерства, наприклад, Міністерство культури чи Міністерство соціальної політики можуть бути використані в певних цілях в ході кадрових змін», – розповідає Матвієнко.

Зазначимо, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк висунув Порошенку умову паритету з кадрових перестановок в Кабміні: «Порошенко відкликає когось із своїх ставлеників в уряді, а ми – когось із своїх», – заявив Яценюк. При цьому він запевнив, що із Президентом не буде сварок, як свого часу у Ющенка з Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: