Уряд і гадки не має про те, кому потрібен захист у вигляді субсидій

Читать на русском
Міністр соціальної політики України Павло Розенко заявляє, що навіть приблизно не може уявити собі контингент, що вимагає захисту і допомоги (а саме – субсидій).

Міністр соціальної політики України Павло Розенко заявляє, що навіть приблизно не може уявити собі контингент, що вимагає захисту і допомоги (а саме – субсидій).

«У нас немає інформації про реальний стан багатьох українців: ми не знаємо ні про реальні доходи, ні про реальні витрати», – заявив міністр в інтерв'ю виданню «ЛігаБiзнесIнформ», повідомляє «Слово і діло». Пан Розенко пояснив початок реформ у цій сфері саме відсутністю такої інформації: «Кого ми повинні захищати? Я як міністр зараз можу дати тільки одну відповідь: ми не знаємо».

Глава Мінсоцполітики пояснив, що в його відомстві чудово знають, хто і які пільги в Україні отримує, але чиновники абсолютно не в курсі, чи потрібні їм реально ці пільги і додаткова допомога. «Є пільговик-пенсіонер з пенсією в 1000 грн, а є пільговик-спецпенсіонер з пенсією в 20 тис. грн. Зараз у них рівні пільги – на оплату послуг ЖКГ, проїзд, обслуговування і так далі. Про соціальну справедливость знову-таки не йдеться», – наводить приклад Павло Розенко.

При цьому міністр зазначив, що вже встановлені обмеження на розмір житла і споживання газу. «Тобто платити субсидію за опалення вілли або двоповерхової квартири держава не буде», – запевнив Розенко.

Керівник соціального відомства високо оцінив реформу в сфері субсидій, зокрема, називає максимально простою нову систему: «Зняли купу вимог і застережень, що ускладнюють отримання допомоги, залишивши єдиний фактичний критерій: дохід сім'ї. Якщо реальний дохід сім'ї не дозволяє оплачувати повною мірою послуги ЖКГ, то споживач може претендувати на субсидію».

Що ж стосується статистики, то вона вражаюча: у зв'язку зі значним спрощенням процедури оформлення державної допомоги на оплату комунальних тарифів та їх значним подорожчанням тільки за три тижні після початку програми за субсидіями вже звернулося близько 700 тис. сімей. Другу хвилю звернень міністр соцполітики прогнозує на останні місяці року, коли споживачі отримають платіжки з новими тарифами на газ і тепло.

«Ми розраховуємо, що до кінця року до нас звернеться від 3 до 4 млн сімей, – прогнозує Розенко, – Для забезпечення програми в 2015 році передбачено виділення 24,5 млрд грн».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: