Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 27.05-3.06

Читать на русском

Поки міські голови продовжують вести активну підготовку до жовтневої місцевої виборчої кампанії, українські губернатори грають у відносну мовчанку. Принаймні, останнього тижня вони не запам’яталися гучними заявами, деклараціями, які могли б сколихнути громадськість. Єдиним винятком можна вважати хіба що опублікований днями рейтинг губернаторів на основі офіційних статистичних даних в економічній, cоціальній, політичній, культурній та інших сферах життя всіх регіонів України. Як і очікувалось, результати виявились досить цікавими.

Зокрема, серед лідерів одразу по восьми пунктах виявилась Волинь, якій вдалося увійти до числа областей-хорошистів за показниками народжуваності, динаміки експорту, будівництва та інших. Натомість, серед депресивних регіонів, де спостерігається зниження об’ємів освоювання капітальних інвестицій, падіння промислового виробництва та ін. опинилися Харківщина і Чернігівщина.

І хоча, обіцянок очільників саме цих регіонів цього тижня не було зафіксовано, не виключено, що негативна реакція журналістів на ключові соціально-економічні показники областей змусила більшість губернаторів замислитись і почати не просто реагувати, а чітко декларувати власні дії в тій чи іншій проблемі та слідкувати за їх виконанням.

Зокрема, одним із трендів в обіцянках губернаторів протягом останніх 7 днів стало питання проведення ремонтних робіт на об’єктах соціальної інфраструктури. Так, очільник Житомирщини Сергій Машковський пообіцяв допомогти з ремонтом будинків родинам загиблих в АТО, голова Закарпатської ОДА Василь Губаль запевнив, що допоможе дитячим будинкам сімейного типу області, а голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко заявив, що буде намагатись здійснити капітальний ремонт в Кіровоградській обласній дитячій лікарні та ініціюватиме розгляд питання про виділення коштів на препарати для гематологічного відділення.

Крім того, щодо відкриття у Новояворівській центральній районній лікарні №1 ще одного відділення гемодіалізу говорив цього тижня голова Львівської ОДА Олег Синютка, а голова Запорізької ОДА заявив, що з обласного бюджету найближчим часом будуть виділені кошти на ремонт системи теплопостачання в школі-інтернаті. Дійшли руки до питань ремонту медичних та освітніх закладів і у керівника Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля та губернатора Тернопільщини Степана Барни. Перший, зокрема, пообіцяв минулого тижня відкрити медичний пункт та відремонтувати сільський клуб в селі Катеринівка, а Барна, в свою чергу, задекларував власні плани провести реконструкцію і прибудову нових приміщень у Заліщицькій гімназії у 2015 році.

Серед решти обіцянок слід відзначити підтверджену на ділі заяву керівника Донецької військово-цивільної адміністрації Олександра Кіхтенка щодо введення на Курахівській ТЕС додатково ще одного енергоблоку, а також виконану обіцянку голови Хмельницької ОДА про те, що проектний план формування територій громад буде відредаговано і винесено на сесію обласної ради.

Лідерами за кількістю нових обіцянок цього тижня стали Геннадій Москаль та новопризначений губернатор Одещини Міхеіл Саакашвілі. Останній запевнив, що буде боротися з корупцією на митниці в області, оголосив про власні наміри провести конкурс на заміщення вакантних посад голів районних адміністрацій і категорично запевнив, що не буде працювати з людьми із заплямованою репутацією. Москаль же, в свою чергу, окрім вищезгаданих обіцяних ремонтних робіт на об'єктах соціальної інфраструктури, заявив, що закриє пропускний пункт в селі Родина, якщо обстріли в цьому пункті будуть продовжуватися.

Загалом же, протягом останнього тижня очільниками українських областей було задекларовано 20 нових обіцянок, і лише 2 вдалося виконати з числа тих, які озвучувались раніше. З повним переліком усіх зафіксованих волонтерами «Слова і Діла» обіцянок Ви можете ознайомитись на нашому веб-порталі у розділі «Губернатори».

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками голів регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: