Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 26.05-02.06

Читать на русском

Вчора депутати українського парламенту, попри неодноразові намагання, не спромоглися включити до порядку денного низку суспільно важливих для країни проектів законів, серед яких і чотири документи щодо виборів місцевих рад. Причини, що лунають з вуст політологів та аналітиків, різні.

Одні говорять про те, що основні парламентські політичні гравці розуміють наближення власного електорального провалу на місцевих виборах у жовтні, а тому намагаються у максимально зручний для себе спосіб виписати закон. Інші переконують у тому, що внесені проекти законів недосконалі і потребують суттєвого доопрацювання і лише потім – винесення в зал. Не стали мовчати з цього приводу й мери.

Зокрема, міський голова Львова Андрій Садовий закликав депутатів Верховної Ради негайно ухвалити законопроект про місцеві вибори уже цього тижня. «Система опирається змінам і реакційні сили роблять все, аби провалити новий виборчий закон. Тому цей тиждень є принциповим, аби проголосувати за проект у першому читанні та рухатись далі», – повідомив Андрій Садовий у відеозверненні, опублікованому 2 червня на YouTube.

І хоча під кінець дня спікер парламенту Володимир Гройсман повідомив, що на засіданні в четвер Верховна Рада знову розгляне проекти законів про місцеві вибори, впевненості у тому, що депутати дадуть достатню кількість голосів, немає.

Втім, відсутність кінцевого виборчого законодавства та офіційного старту виборчої кампанії не заважає місцевим елітам активно займатися підготовкою до майбутнього виборчого процесу.

Для прикладу, в Черкасах депутат від «УДАРу» Артем Гришанов вирішив внести питання до порядку денного сесії міської ради про відставку мера Черкас Сергія Одарича. І хоча сама постановка питання була приречена на провал (за це проголосувало 28 народних обранців з 31 мінімально необхідних), сам факт появи подібних ініціатив свідчить про те, що війна політичних технологій та антипіару в Черкасах стартувала. І хоча відбивати наступальні операції опонентів чинному міському голові Черкас стає все складніше, відступати він не збирається.

Те ж саме можна сказати і про нинішнього градоначальника столиці Віталія Кличка. Останній, попри відверті невиразні показники власної відповідальності, згідно нещодавнього моніторингу «Слова і Діла», все одно заявив, що готовий брати участь у місцевих виборах знову. «Якщо Верховна Рада оголосить про проведення місцевих виборів у Києві, я готовий взяти у них участь», – підкреслив Кличко.

Не проти поборотися за крісло мера і рівненський градоначальник Володимир Хомко. Щоправда, серед причин, що можуть цьому завадити, згадується скандал навколо нового житлового кварталу в мікрорайоні «Новий двір», де мешканці приватних будинків не поділили з ТОВ «Фахівець» дорогу. Здавалося б, нічого особливого, звичайна суперечка, якби не той факт, що ТОВ «Фахівець» нібито близьке до сірого кардинала місцевого бізнесу Олега Каштана, який, за словами місцевих аналітиків, неодноразово виступав спонсором виборчих кампаній міського голови Рівного Володимира Хомка. Чи використають це проти самого Хомка, питання спірне, але те, що такі намагання будуть робитися, не викликає сумнівів.

А от міський голова Сум Олександр Лисенко не став мовчати і чітко дав зрозуміти власним опонентам, що буде боротися з політичними замовленнями проти своєї команди. 26 травня під час власної прес-конференції він заявив, що судові справи та тиск, якого зазнає вся команда міського голови, родина і друзі – не що інше, як реакція на боротьбу з корупцією та застарілою владною системою, що процвітала всі ці роки. «...Звісно, це не подобається окремим людям, які за кошти громади прагнуть задовольнити свої приватні інтереси. Але ми готові міцно стояти за права наших сумчан», – додав міський голова.

Не менш міцно триматися за власне крісло, незважаючи на проблеми зі здоров’ям, судячи з усього, буде й нинішній очільник Харкова Геннадій Кернес. Харківські експерти уже заговорили про те, що саме він розгорнув у ЗМІ інформаційну кампанію проти колишнього президента ФК «Металіст» Олександра Ярославського як одного з головних потенційних власних конкурентів, метою якої є не допустити останнього до участі у виборах мера Харкова.

Проте сам харківський градоначальник, судячи з усього, поки не поспішає вступати в активну фазу виборчої кампанії. Принаймні, таке прагнення не відображене ані в його публічних заявах, ані в медійному позиціонуванні. Чого не скажеш про інших мерів українських обласних центрів, які з не меншим запалом, аніж в ході виборчої кампанії, починають активно роздавати власні декларації та обіцянки виборцям.

Зокрема, лідерами за кількістю нових обіцянок, які зафіксували волонтери «Слова і Діла» минулого тижня, стали міські голови Одеси Геннадій Труханов і Черкас – Сергій Одарич. Перший задекларував власні наміри упорядкувати сквер «Червоний» та сквер біля школи №30. Одарич пообіцяв здійснити ямковий ремонт на території «Швидкої медичної допомоги», забезпечити майбутню муніципальну поліцію всім необхідним і закінчити в 2015 році роботи з відкачування води з озера Ріца.

Натомість, абсолютним лідером за кількістю статусних обіцянок цього тижня став мер столиці Віталій Кличко. Йому вдалося виконати і не виконати по дві власні попередньо задекларовані обіцянки. Зокрема, Віталій Володимирович дотримав слова і відкрив сквер імені Василя Стуса до Дня Києва, а також провів належним чином оформлені тендери на закупівлю спецтехніки для «Київавтодору». Водночас Кличку не вдалося забезпечити до Дня Києва оновлений сквер з «філософським фонтаном Сковороди», новими газонами та зоною wi-fi, а також не вдалося оновити паркан уздовж ботанічного саду на бульварі Тараса Шевченка до травня 2015 року.

Однак, не лише він за останні 7 днів відзначився невиконаними обіцянками. Так, міському голові Миколаєва Юрію Гранатурову не вдалося поки в повній мірі забезпечити реконструкцію парку Перемоги до 9 травня 2015 року, що було обіцяно раніше. Не дотримав власного слова і міський голова Полтави Олександр Мамай, який запевняв, що Полтавські дороги ремонтуватимуть тільки полтавські шляховики. 30 травня переможцем тендерів на ремонт доріг у Полтаві стало ПАТ «Управління механізації будівництва №23», власником якого є харківський депутат, а відтак обіцянка градоначальника Полтави не виконана.

Загалом же, за останні 7 днів волонтерами системи народного контролю «Слово і Діло» було зафіксовано 24 обіцянки міських голів обласних центрів. Частина з них отримала статус виконаних (5 обіцянок), а чотири попередні декларації мерів так і залишаться назавжди невиконаними, що було підтверджено на основі необхідної офіційної чи публічної інформації з відповідних питань. З повним переліком обіцянок і статусів їх виконання чи невиконання Ви можете ознайомитись вище.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, котрі не сховалися від пильного ока волонтерів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: