Гнучкий мер: як міський голова Запоріжжя намагається вкотре здобути прихильність виборців?

Читать на русском
Напередодні місцевих виборів, які, як передбачається, відбудуться вже у жовтні цього року, багато місцевих керівників почали всерйоз піклуватися про своє політичне майбутнє. Заповнювати свої іміджеві втрати взявся і мер Запоріжжя Олександр Сін.

З початку нового тижня в Запоріжжі розпочнеться новий етап протистояння всередині місцевих еліт. Нещодавно мер Запоріжжя Олександр Сін підписав розпорядження, згідно із яким усі посадові особи самоврядування апарату Запорізької міської ради, її виконавчого комітету та інших виконавчих органів зобов’язані пройти перевірку відповідно із законом «Про очищення влади».

Втім, процес масштабної люстрації, ініційований міським головою, не торкнеться його самого: у прес-службі мерії вже встигли повідомити, що пан Сін не підпадає під процес люстрації, адже його посада є виборною. Боротися з представниками колишньої влади в мерії обіцяють не надто швидкими темпами – процес люстрації планують завершити лише влітку 2016 року.

Таку «оксамитову люстрацію» можна пояснити лише єдиним фактором: сам мер намагається будь-що зберегти дружні відносини з представниками Партії регіонів і, водночас, залишитися на своїй посаді з подальшою перспективою переобрання. З іншого боку, оголосивши процес люстрації, вочевидь, Олександр Сін будь-що прагне залишатися в тренді нинішніх політичних процесів – сподіваючись, що такий піар-хід забезпечить йому прихильність нинішніх провладних еліт на майбутніх виборах мера. Втім, варто згадати історію з попереднім обранням Сіна міським головою Запоріжжя.

Нинішній очільник Запоріжжя відомий своєю політичною гнучкістю. На останні місцевих виборів у 2010 році, він ішов за підтримки партії «Батьківщина» і досить несподівано виграв у «регіонала» Володимира Кальцева. Тоді виборці міста віддали свої голоси саме за кандидата від опозиційних сил, таким чином висловивши протест проти представників Партії Регіонів. Втім, найбільшу фракцію у міськраді все-таки здобули «регіонали», які вже в перші місяці роботи почали усіляко перешкоджати «опозиційному» меру, ігноруючи навіть процес його інавгурації. Саме тоді пан Сін прийняв рішення не змагатися з депутатами від Партії Регіонів, призупинивши своє членство в «Батьківщині» нібито заради налагодження діалогу і роботи в стінах міськради. А вже за 2 роки він сам очолив запорізьку міську організацію ПР.

Напередодні місцевих виборів, які, як передбачається, відбудуться вже у жовтні цього року, багато місцевих керівників почали всерйоз піклуватися про своє політичне майбутнє. Заповнювати свої іміджеві втрати взявся і мер Запоріжжя Олександр Сін.

Не дивно, що одразу після Революції Гідності, громадськість почала активно вимагати відставки мера Запоріжжя. Ще одне звинувачення, яке приписують чинному очільнику міста – його плідна співпраця із командою «смотрящего» за регіоном Євгена Анісімова. Проти самого мера в лютому 2015 року прокуратура відкрила 2 кримінальних провадження, одне з яких – за статтею 172 Кримінального кодексу України «Грубе порушення законодавства про працю». Тоді ж Сін написав заяву про відпустку із благородним мотивом – вирушив у зону АТО допомагати волонтерам. Однак, такий вчинок мера не викликав прихильності нової влади. Адже саме Президент Петро Порошенко, під час представлення нового очільника Запорізької ОДА, різко висловився на адресу пана Сіна, побачивши в його діях нещирість. «Якби ви запитали мене як я ставлюся до того, що чоловік бере в руки зброю і їде захищати Україну, я б сказав, що він мужня людина. Коли є підозри, що це вистава – ставлюся до такого негативно. Але це не справа Президента – давати оцінку міському голові. У Запоріжжі через кілька місяців відбудуться місцеві вибори, в тому числі і вибори міських голів. Я думаю, що голова ОДА знайде можливість запросити міського голову найближчим часом і повернути його до виконання обов'язків, дати можливість відповісти на ті питання, які до нього є», – заявив Порошенко.

Схоже на те, що будь-які дії мера Запоріжжя стосовно «очищення» власної репутації приречені на фіаско. Не може нинішній очільник міста апелювати й до власних здобутків: за даними системи народного контролю «Слово і діло», рівень відповідальності міського голови Запоріжжя не найвищий, і складає всього 37%. Третина його обіцянок на посаді міського голови (31%) – не виконана, ще третина (32%) – перебуває в процесі виконання. Щоправда, більшість виконаних обіцянок Олександра Сіна – а їхня кількість в порівнянні із іншими мера міст також немала – стосувалася покращення інфраструктури міста. Такі господарчі таланти міського голови можуть стати вагомою складовою його передвиборчої кампанії, проте не здатні в повній мірі компенсувати всі іміджеві втрати, що відбулися під час усієї каденції міського голови.

Аналізуючи стартові можливості нинішнього мера Запоріжжя напередодні виборчої мерської кампанії-2015, варто відзначити, що в нього залишається суттєвий потенціал для майбутньої перемоги на виборах. Адже серйозних рейтингових конкурентів від діючої влади в нього поки що немає. Сам Олександр Сін – досвідчений політик, у нього досі гарні зв’язки як із представниками колишньої влади, так і з впливовими політиками влади діючої. Аби змінити ситуацію, нинішній владній еліті безумовно потрібно змінювати правила гри, а саме – вносити суттєві зміни до виборчого закону про місцеві вибори в частині проведення мерських перегонів у 2 тури. Нагадаємо, на минулих виборах міського голови у 2010 році за чинного очільника міста проголосували 38,28% запорожців (87,530 тисяч виборців). Для міста із населенням в 750 тисяч жителів, це гарний результат, але не найкращий. Саме тому в разі проведення 2 турів виборів, шанси на переобрання у Олександра Сіна, вочевидь, будуть найменшими.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: