Україну можуть покарати за знущання над полоненими – правозахисник

Читать на русском
Едуард Багіровправозахисник

Україна за законом має відповісти за злочини проти громадян, але з іншого боку – український парламент де-юре не визнав війну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів правозахисник Едуард Багіров, аналізуючи заяви Amnesty International про застосування тортур до затриманих у ході конфлікту на сході України.

«З моменту поширення інформації в ЗМІ протягом 10 днів має бути оголошено службове розслідування. У разі виявлення порушень російською армією чи українською потрібно вживати заходів, тому що не можна застосовувати тортури до громадян, в тому числі і до військовополонених. Відповідно, МВС, Генпрокарутара, СБУ мають провести службові перевірки та за Кримінальним кодексом винні відповідатимуть за них», – розповідає правозахисник.

За його словами, з іншого боку, питання доказів буде дуже складним, оскільки за визначенням в Україні немає війни. Де-факто – війна є, але де-юре український парламент не визнав війну.

Правозахисник поділився міркуваннями щодо заяв організації Amnesty International про те, що обидві сторони конфлікту застосовують тортури до затриманих.

Водночас політолог Володимир Фесенко не виключає того, що українська сторона теж могла вдаватися до фізичних злочинів стосовно затриманих.

«Війна є війна. Якщо згадувати історію, наприклад, Другу світову війну, то тортури теж були. Агресія і почуття помсти на війні – одні з ключових людських почуттів, які рухають військовими. На жаль, це так. Тому слід зробити висновки і переглянути питання контролю, особливо в добровольчих батальйонах. Це сигнал для наших правоохоронних органів, уряду й військового командування. Потрібно розуміти, що в цьому плані Україну можуть зрівняти з країною-агресором, що неприпустимо», – пояснив Фесенко.

Нагадаємо, сьогодні правозахисна організація Amnesty International розкритикувала обидві сторони конфлікту, звинувативши їх у військових злочинах стосовно полонених, включаючи тортури і вбивства.

Відзначимо, що в квітні ватажок одного із загонів самопроголошеної ДНР «Спарта» Арсеній Павлов, відомий як «Моторола», зізнався у розстрілі 15 полонених українських військовослужбовців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: