Суд може зобов'язати Кабмін підняти прожитковий мінімум

Читать на русском
Сьогодні Окружний адміністративний суд Києва слухав справу проти Кабінету міністрів про справедливий розмір прожиткового мінімуму.

Сьогодні в Окружному адміністративному суді Києва відбулося слухання справи за позовом проти Кабінету міністрів України щодо встановлення справедливого прожиткового мінімуму.

Про це з посиланням на «УНН» пише «Слово і Діло».

Позивачем виступила Громадська комісія з розслідування та попередження порушень прав людини, яка вимагає провести експертизу та перегляд прожиткового мінімуму, встановленого на 2015 рік Кабміном на рівні 1218 грн.

«Встановлюючи прожитковий мінімум на 2015 рік, Кабмін не проводив експертизу і навіть не намагався її провести. Якщо у справі буде доведено, що експертиза не проводилася – ми очікуємо рішення суду про незаконний розмір прожиткового мінімуму. На виконання такого рішення уряд буде змушений переглянути розмір прожиткового мінімуму», – заявив заступник голови Громадської комісії Станіслав Батрин.

Крім того, як стверджує Батрин, при обрахуванні прожиткового мінімуму не брався до уваги перегляд вмісту непродовольчого набору, що суперечить вимогам закону «Про прожитковий мінімум».

«Держава має бути чесною перед громадянами. Бо те, що нас запевняють, що 1218 гривень – це є соціальний стандарт і гарантія реалізації права харчуватися, одягатися, орендувати житло, отримувати освіту, сплачувати комунальні послуги і податки на нерухоме майно – це брехня. І прем’єр-міністр це знає», – переконаний Батрин.

Нагадаємо, в понеділок спікер Верховної Ради Володимир Гройсман доручив керівникам профільних комітетів провести переговори з Кабінетом міністрів щодо індексації заробітних плат і пенсій. Того ж дня Арсеній Яценюк запевнив, що резерви для перерахування виплат в уряду є.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: