Україна ризикує позбутись фінансування всіх кредиторів – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Законодавча основа реструктуризації повинна бути, але закон про мораторій не можна застосовувати до всіх кредиторів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи, що Верховна Рада підтримала законопроекти Кабміну, що надають йому право вводити мораторій на виплату за боргами перед зовнішніми комерційними кредиторами для захисту національних інтересів.

«Уряд дійсно може застосувати мораторій на виплати по зовнішньому боргу, але він має й розуміти, що вводити та реалізовувати його потрібно виключно до боргу перед Російською Федерацією. Тому що якщо Україна почне в тій чи іншій формі несповна сплачувати борги перед західними партнерами, можна позбутись того фінансування, яке Україна зараз може отримати від МВФ, Світового банку, Європейського банку і багатьох країн», – розповідає економіст.

Продовжуючи, експерт зазначив, що також потрібна законодавча основа для реструктуризації, враховуючи, що переговори на тему реструктуризації проходять складно.

«Робити прогнози практично неможливо, тому що це прямі наслідки від дій уряду щодо кредиторів», – пояснив Новак.

Водночас серед економічних експертів є припущення, що даний законопроект може спричинити дефолт в Україні, а у Росії з'являються додаткові можливості для тиску на Україну.

«Не можна не платити борги. Це призведе до того, що Україна оголосить дефолт. Кредитори подадуть в суд. В тому числі це стосується й РФ. Тому що російського кредиту як такого не існує. Існують єврооблігації, розміщені в Євросоюзі, які контролюються на Ірландській біржі. Все відбувається в межах європейського законодавства. Тому Росія може подати позов до Стокгольмського суду і з великою ймовірністю виграє його», – припускає економіст Олександр Охрименко.

Нагадаємо, з 13 березня розпочались консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу. Наталія Яресько заявила, що «переговори йдуть складніше, ніж очікувалося».

Російський борг у 3 млрд дол. Україна має погасити до кінця 2015 року. Газета The Financial Times з посиланням на експертів повідомила, що Україна до кінця 2015 року не зможе погасити борг у три мільярди доларів перед Росією.

Нещодавно, міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив, що Росія не збирається йти на реструктуризацію 3 млрд доларів боргу України й може подати в суд відповідно до англійського законодавства, як це передбачено у разі невиконання Україною зобов'язань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: