Напередодні місцевих виборів депутати вкотре забули про відкриті списки

Читать на русском
Перед виборами до Верховної Ради, що відбулися восени минулого року, відкриті виборчі списки обіцяли депутати чи не всіх фракцій, втім, за півроку до можливих місцевих виборів жодних змін до законодавства так і не прийнято.

Перед виборами до парламенту запровадити відкриті виборчі списки обіцяли депутати чи не всіх провладних фракцій, однак за півроку до нових виборів, цього разу ˜– місцевих, питання так і не зрушило з мертвої точки.

Про це свідчить моніторинг діяльності народних депутатів України, проведений системою народного контролю «Слово і Діло».

«Слово і Діло» хотіло б нагадати народним обранцям, що до широко анонсованих (хоч іще офіційно не оголошених) місцевих виборів в Україні залишилось півроку, проте за якими правилами будуть обирати голів та депутатів міських, селищних і сільських рад – досі незрозуміло. Зокрема, якщо не будуть ухвалені зміни до законодавста, на яких повсюдно «піарилися» українськи політики, депутатами місцевих рад знову можуть стати численні «темні конячки».

Відкрити виборчі списки політичних партій запропонували 19 народних депутатів нинішнього скликання, більшість з яких представляють коаліцію. Окремим пунктом це питання було включене і у передвиборну програму «Радикальної партії». Зокрема, демократизувати виборчу систему, у тому числі на місцевому рівні, пообіцяли представники «Блоку Петра Порошенка» Олег Мусій, Володимир Ар'єв, Борислав Розенблат, Ігор Артюшенко та позафракційний Валентин Дідич. Однак досі жоден з них свого слова не дотримав.

Додамо, що, як стверджують активісти «Реанімаційного пакету реформ», у парламентарів залишилося 10 днів на реєстрацію законопроекту про зміни до виборчого законодавства, а самі зміни мають бути ухвалені не пізніше липня цього року.

Не секрет також, що питання відкриття списків кандидатів у політичних партіях вже неодноразово піднімалося й протягом минулих скликань парламенту, але до його реалізації справа так і не дійшла.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: