Експерт: перенесення місцевих виборів – питання політичного торгу

Читать на русском

Місцеві вибори пройдуть вчасно та на всій території України, а тривоги мера Києва не здатні зупинити цей процес.

Координатор руху «Чесно» поділився міркуваннями стосовно проведення та ризиків перенесення майбутніх місцевих виборів в Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, координатор руху «Чесно» Андрій Круглашов, аналізуючи ризик відтермінування місцевих виборів, особливо враховуючи позицію мера Києва, який наполягає на їх перенесенні.

«Місцеві ради – найменш оновлена ланка влади. Є припущення, що вибори все ж таки відбудуться в строк і пройдуть по всій Україні. Немає ані законних, ані юридичних, ані інших причин для їх перенесення. На території Києва дійсно міг би бути конфлікт і, можливо, є ризик перенесення виборів, але зараз це, радше, питання політичного торгу. Проте тривоги мера не спроможні зупинити весь процес», – вважає Круглашов.

За його словами, у конфлікт відтермінування виборів покладена з одного боку логіка проведення місцевих виборів по всій Україні, але з іншого – необхідність відпрацювати 5 років міському голові.

«Проте, якщо ми робимо крок уперед, ставлячи питання, коли ж тоді повинні відбутися вибори до Київради та мера Києва, одразу стає помітною певна крихкість даного аргументу», – розповідає політолог.

Як повідомляє генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, у коаліції не залишилося часу на ухвалення закону про місцеві вибори на пропорційній основі за відкритими списками. Крім того, не зміниться й склад ЦВК, хоча 7-річній термін повноважень у 12 із 15 членів виборчої комісії сплив ще 1 червня 2014 року.

Водночас політолог Андрій Круглашов зауважує, що використання системи відкритих списків на місцях може заплутати виборців та призведе до падіння явки і зростання порушень, насамперед, ненавмисних.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року на Україну чекають місцеві вибори. Під час свого робочого візиту в Тернопільську область Петро Порошенко заявив, що, незважаючи на військовий конфлікт, місцеві вибори переноситися не будуть. Відразу ж після місцевих виборів будуть розширені повноваження місцевих органів самоврядування в рамках процесу децентралізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: