Реформа МВС: українські водії сплачуватимуть штрафи, як в Італії

Читать на русском

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе повідомила про новації в ході реформи МВС. Зокрема, в Україні вводять змішану систему покарань для водіїв за порушення на дорогах.

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе заявила, що реформи в МВС спростять процедури і дозволять громадянам України здійснювати контроль над роботою патрульних поліцейських.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Українську правду»

За словами Згуладзе, у проведенні реформ буде врахована українська специфіка щодо порядку сплати штрафів. Зокрема, сума штрафу обрана найменша, а також прибрана можливість вибору поліцейським між найменшою і найбільшою сумою штрафу, що має зменшити корупцію. Крім цього, змінюється підхід до сплати штрафу: сплативши його протягом перших трьох днів, можна заощадити половину суми.

«Ми хочемо, щоб цей процес був менш болючим, щоб людям було легко адаптуватися і разом рости крок за кроком: мінятиметься поліція, буде змінюватися і громадянське суспільство», – сказала Згуладзе.

Як відомо, в Україні буде введена змішана система покарань для водіїв за порушення на дорогах.

«Ми пропонуємо гібридний підхід: система балів і штрафів. Нам потрібно облаштувати наші міста і дороги відеоспостереженням і радарами. Для того, щоб це було комфортно для людей, і був перехідний період. Ми пропонуємо всім спочатку нарахувати 150 балів. Якщо відбувається порушення, то поступово втрачаються бали. Якщо зникають бали, починаються штрафи. При несплаті штрафу протягом 30 днів накладається пеня в розмірі штрафу. При несплаті штрафу та пені справа передається в виконавчу службу», – сказала Згуладзе.

Також Ека Згуладзе уточнила, що будуть штрафувати не водія, а власника автомобіля. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, відповідаючи на запитання журналістів, як принцип регресу узгоджується з принципом індивідуальної відповідальності, закріпленим у Конституції, відповів: «Коли я був в еміграції в Італії, мене неодноразово штрафували саме таким чином: до компанії, яка давала мені автомобіль, регулярно приходили штрафи, а компанія передавала їх мені. Я брав і платив штрафи», – сказав Аваков.

Відзначимо також, що Міністерство внутрішніх справ буде видавати на автомобілі волонтерів і військових, що беруть участь у проведенні АТО на Донбасі, номерні знаки, які будуть відрізняться від усіх нині використовуваних в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: