Відведення озброєнь: техніку бойовиків контролювати неможливо – експерт

Читать на русском
Володимир Горбач

Відведення важкого озброєння є другим етапом. Для початку потрібно зупинити кровопролиття та обстріли.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Вододимир Горбач, аналізуючи заяву ОБСЄ про те, що відведення важкого озброєння в зоні АТО не завершила жодна зі сторін конфлікту.

«Комплекс заходів Мінських домовленостей не дотримується і він не може бути виконаний лише однією із сторін. На першому етапі повинні припинитись обстріли і кровопролиття. Вже другий пункт – відведення важкого озброєння. Якщо одна сторона точно знає, що відведення не було, інша також не стане цього робити – з метою самозахисту. Нічого нового ОБСЄ не зафіксує. Про те, що відведення військової техніки бойовиками не відбудеться, Україна говорить вже декілька місяців», – розповідає аналітик.

За його словами, з українскої сторони заяви про відведення важкого озброєння були в березні й не виключено, що на той момент вони дійсно були відведені, але ситуація на Сході вимагає протидії, тому в ОБСЄ мають це розуміти.

«Проконтролювати відведення важких озброєнь бойовиками не можна. Це не договороздатна сторона, яка має нерегулярні військові формування, що ніде, ні перед ким та ні за що не відповідають. Це злочинці, які вже знають, що за їхні дії їм практично нічого не буде. Тому ОБСЄ потрібно зважати на цей факт», – аналізує Горбач.

Нагадаємо, в березні 2015 року глава Міноборони Степан Полторак заявив, що всі зобов'язання, які були покладені на Збройні сили України, виконані – вся техніка, що підпадала під Мінські угоди, виведена.

Проте лідер бойовиків Захарченко 25 квітня зізнався, що війська та озброєння бойовиків не пішли від лінії розмежування згідно з вимогами Мінських угод.

Сьогодні, 13 травня, в ОБСЄ заявили: проросійські бойовики і сили АТО досі не повністю відвели важке озброєння від лінії розмежування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: