Скандал у соцмережах може коштувати Палиці губернаторського крісла

Читать на русском
Після єдиного необачного повідомлення в Facebook завжди проукраїнський губернатор Ігор Палиця ризикує позбутися підтримки українських патріотів – і не тільки в Одесі.

9 травня соцмережі сколихнула заява губернатора Одеської області Ігоря Палиці про те, що українські «лжепатріоти» нібито розгойдують ситуацію в місті, а їх дії – часом страшніша загроза, ніж зовнішні сили. І хоча пізніше чиновник пом'якшив свої висловлювання і пояснив, що, мовляв, мав на увазі не тих людей, які роблять реальний внесок у розвиток держави, а тих, хто приходить на площі помахати прапорами... Факт залишається фактом: проросійські настрої в Одесі все ще дуже сильні, а місцева влада не лише не прагне їх придушити, але і явно підіграє «і вашим, і нашим». Адже головне – щоб було тихо і спокійно, кажуть в обласній адміністрації.

Важко не погодитися, але якщо взяти до уваги градус дискусії і те, що Палиця цілком ризикує поплатитися посадою за свої висловлювання – спокоєм поки і не пахне. Одеса в черговий раз показала, що над примиренням в Україні треба ще дуже багато працювати – і не тільки 8 травня біля пам'ятників загиблим героям.

Як все було?

9 травня під час святкування Дня Перемоги на одеській Алеї Слави між проукраїнськими активістами і людьми з портретами Сталіна і георгіївськими стрічками відбулася бійка. Після невеликої перепалки міліція, яка охороняла мітинг, затримала двох осіб. Обоє виявилися прихильниками Євромайдану.

Ймовірно, на цьому б усе й закінчилося, але відразу після інциденту губернатор дозволив собі досить різкі висловлювання на адресу останніх, звинувативши їх, по суті, в розпалюванні конфлікту в країні. «Хочу сказати всім тим «патріотам», які розповідають про «ватний» шабаш куликовців та сталіністів! Дякуючи, в тому числі, і вашим діям, дякуючи вашому «патріотизму», сьогодні Україна не може вийти з конфлікта та братовбиства! Дякуючи таким як ви, що не ідуть воювати та захищати, а займаються провокаціями та звинувачуваннями, країна не розвивається, а деградує!» – написав на своїй сторінці Палиця.

Пізніше думки користувачів соцмереж розділилися, в мережі навіть з'явилися чутки про те, що сторінку чиновника нібито зламали – адже раніше Палицю вважали мало не зразковим губернатором, що непогано справляється з функціями, покладеними на нього Порошенком.

Двома днями пізніше губернатор вирішив прояснити свою позицію. «Лжепатриоти для мене – це провокатори, які хочуть конфліктів і скандалів в мирних містах; це ті, хто замість того щоб пояснити і показати на особистому прикладі, грамотно і культурно, хочуть бити і ламати; це ті, хто з купки хворих маргіналів з портретом Сталіна, над якими просто сміються всі нормальні люди, хочуть зробити мучеників і стражденних, спровокувавши конфлікт», – заявив він.

Наслідки

Незважаючи на це, дводенне зволікання, схоже, може коштувати Палиці губернаторського крісла: місцеві євроактівісти вже звернулися до Президента з вимогою відсторонити Палицю і начальника обласного УВС Катеринчука від займаних посад. Сам губернатор публічних заяв з цього приводу поки не робив, зате їх замість нього зробила його помічниця Зоя Казанжи.

«Та піде Палиця, заспокойтеся вже. Я навіть знаю, хто прийде. Чекайте. Зрадієте», – цей запис з'явився на сторінці радника голови ОДА увечері 9 травня, але через деякий час був видалений. Менше з тим, загальна риторика Казанжи говорить про те, що з вимогами євромайданівців в обласній адміністрації категорично не згодні. «Дорога заборон вельми коротка. І завжди є спокуса йти і далі шляхом заборон. Ми повинні навчитися дотримуватися власних домовленостей і нести відповідальність за власні рішення», – написала пізніше на своїй сторінці чиновниця. «Звичайно ж, хтось прийшов з георгіївською стрічкою, а хтось – у футболці з Бандерою. Звичайно ж, покричали. Звичайно ж, міліція відвела тих, кого вважала за потрібне. У даному випадку – хлопців у футболках», – зазначила Казанжи.

Також чиновниця зауважила, що безлади в місті можуть бути вигідні окремим персонам і політичним силам. «Одеська партія «УДАР», рейтинги якої вже перестали вимірювати соціологи (з причини відсутності таких), майстерно контролює і стимулює створення дивних ситуацій, за яких можна несамовито кричати: нас зливають», – заявила вона.

Думки політологів про те, чи варто очікувати від Президента зміни одеського губернатора, поки неоднозначні. З одного боку – після відставки Коломойського відхід з політичної арени Палиці був очікуваним, до того ж, це вже далеко не перша серйозна претензія громадськості до нього (варто згадати хоча б скандал навколо переписки з Хомутинником). З іншого – Глава держави може не зважитися на такий кардинальний крок напередодні виборів в області, де реванш «регіоналів» все ще можливий.

Аліна Костюченко, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: