Далекоглядний губернатор Ігор Палиця, або Як управляти двома регіонами?

Читать на русском
Через рік роботи Ігоря Палиці губернатором Одеської області, «Слово і Дело» може констатувати – він один з небагатьох політиків, які працюють на те щоб не втратити довіру ані тих, хто його призначив, ні тих, кому він найбільше зобов'язаний своєю політичною кар'єрою – власних виборців.

6 травня виповнився рівно рік з того дня, коли народного депутата України Ігоря Палицю призначили головою Одеської ОДА. Відповідний указ видав в. о. Президента України Олександр Турчинов, який своїм рішенням раніше звільнив з відповідної посади Володимира Немировського. Останній обіймав цю посаду з березня по травень 2014 року і не запам'ятався нічим примітним.

Враховуючи період перебування на посаді нинішнього губернатора Одеської області, можна сміливо констатувати, що принаймні за тривалістю роботи в регіоні Ігорю Петровичу точно вдалося перевершити свого попередника.

Не останню роль зіграв чималий досвід Ігоря Палиці в українській політиці. Свою політичну кар'єру Ігор Петрович розпочав у 2007 році, коли був обраний народним депутатом України від блоку «Наша Україна-Народна самооборона». На виборах 2012 року Палицю також обрали депутатом, але вже по 22-му одномандатному виборчому округу у Волинській області. Пізніше, у травні 2014 року, Ігор Петрович був відправлений в «губернаторське заслання» до Одеси. Регіон, який на той момент переживав наслідки трагедії в Будинку профспілок, де всього за 4 дні до цього загинули 48 людей. Одеса тоді ще не охолола від напруження пристрастей і страху після жорстоких зіткнень між прихильниками Майдану і Антимайдану. В тих умовах ситуація вимагала швидких рішень – і Палиця зважився їх здійснити.

Через рік можна відзначити, що про нього, як про губернатора, склалася неоднозначна думка серед мешканців області. З одного боку, про нього говорять як про людину, яка не дала повторитися донецько-луганському сценарію. З іншого – багато активістів та журналісти наголошують на тому, що губернатор є одним з найбільш закритих керівників областей. А ще – не може впоратися з проблемою терактів в Одесі. Їх за минулий рік у місті сталося понад три десятки.

Крім цього, Палиці також приписують зв'язок з екс-губернатором Дніпропетровської області Ігорем Коломойським. Саме після відставки останнього в пресі також почали піднімати питання можливої відставки Палиці. В якості претендентів звучали прізвища народних депутатів Олексія Гончаренка, Сергія Фаермарка, екс-нардепів Сергія Гриневецького та Едуарда Гурвіца. Однак Палиця встояв. Аргументом на підтримку губернатора стали слова Президента, який під час візиту до Одеси на питання, чи збирається він змінити голову Одеської облдержадміністрації, відповів: «Це моє право. Як тільки я побачу, що губернатор не відповідає тим вимогам, які я висуваю в питанні забезпечення порядку в регіоні, я буду приймати рішення». Отже, поки що Палиця вимогам Порошенка відповідає.

Аналізуючи безпосередньо діяльність Палиці на посту губернатора, варто зазначити, що перш за все він прагне до безпеки та функціонуванню силового блоку в області. Так, напередодні річниці трагедії 2 травня, 29 квітня, Ігор Петрович дав прес-конференцію, яка була пов'язана з організацією безпеки в області і пообіцяв жителям безпеку і спокій, провівши «зачистку» регіону від криміналітету.

Як результат, 2 травня в Одесі справді пройшло досить спокійно – без значних провокацій і заворушень. Більш того, за ініціативою самого Палиці (і в розріз з рекомендаціями Києва скасувати будь-які заходи в цей день!), в місті була проведена панахида за загиблими.

І хоча минулий рік для губернатора Одеської області пройшов у дуже напруженому графіку і спробах досягти компроміс між різними настроями громадян, все ж парочку скандалів за участю Ігоря Петровича одесити запам'ятають надовго.

Перший виник взимку через сніговий колапс, який на кілька тижнів паралізував діяльність області. Сам губернатор під час снігопаду перебував у Швейцарії разом з сім'єю і заявив, що координував прибирання снігу в телефонному режимі. Після цього губернатор пообіцяв закупити нову снігоприбиральну техніку та створити пункти обігріву. За словами Палиці, снігоприбиральна техніка буде обладнана GPS-датчиками, які дозволять більш оперативно виконувати роботу з прибирання снігу.

Другий скандал був пов'язаний з його заступниками Михайлом Кучуком і Наталією Чегодар. Останні потрапляли під процес люстрації. Зі свого боку Ігор Палиця заявив, що як тільки Люстраційний перевірка буде закінчена, він їх звільнить. Проте пізніше стало відомо, що незважаючи на те, що звільнення дійсно відбулися, Кучук і Чегодар все одно продовжили працювати на громадських засадах. Сам губернатор прокоментував це так: мовляв, Київ не присилає йому нових заступників, кандидатури яких він подав, а без заступників він не може працювати.

Ще складніша ситуація в регіоні, за словами Палиці, з главами РДА. Приміром, у Балтському і Ренійському районах одна людина виконує обов'язки голови РДА та всіх заступників, яких повинно бути четверо. Хоча сам губернатор, за великим рахунком, не сильно засмучений з цього приводу, адже «головне, щоб система працювала», – зазначив він.

Серед інших скандальних ситуацій, що трапилися з Палицею за останній рік, також варто відзначити незрозумілу ситуацію з Одеським НПЗ, на якому знаходиться 60 тис. тонн заарештованих нафтопродуктів Сергія Курченка загальною вартістю $ 80 млн. А також –вельми гучний інформаційний скандал, що вибухнув після того, як в пресі було опубліковано листування губернатора з народним депутатом України Віталієм Хомутинником.

Темою листування стали хабарі на митниці, а також – хто, кому і скільки при цьому «заносить». Довгий час про всю цю історію Палиця волів мовчати, але 19 березня на прес-конференції розповів, що за два тижні до прес-конференції він ходив до Генпрокуратури і давав там свідчення у цій справі. «На моє запитання, про що йдеться, і чому зараз ви так гостро поставили це питання, він сказав: «Ну, навіть тому, що через вашу область йдуть горіхи і беруться шалені гроші, до 15 з машини». Я сказав, що допоможу з організацією і після цього мені приходить СМС-ка з питанням, коли я буду в Києві. Я відповідаю і уточнюю, що малося на увазі 15. І там уже пан Хомутинник все розписав», – виправдовувався тоді глава Одеської ОДА.

Разом з тим, незважаючи на гучні скандали, в самому регіоні Палиця тісно співпрацює з одеським градоначальником Геннадієм Трухановим, який, як зазначають місцеві політологи, багато в чому орієнтується на губернатора.

Аналізуючи методи управління і поведінку Палиці, насамперед потрібно відзначити закритість і жорсткість у прийнятті рішень, нерідко викликають питання у громадськості. Але роль кризового менеджера, яка була доручена Палиці, хоча і не без помилок, він все-таки виконав.

Крім того, завдяки своєму фінансовиму стану (у рейтингу найбагатших людей України 2015 за версією Forbes Ігор Палиця зайняв 73-е місце з капіталом $ 51 млн) він також залишається нейтральним щодо місцевих еліт, що в умовах непростої ситуації в області є досить сприятливим фактором.

Ще однією важливою деталлю в діяльності Палиці на посту губернатора протягом останнього року стало те, що він, будучи діючим главою Одеської ОДА, не розірвав зв'язок зі своїм виборчим округом.

Так, Ігор Петрович має власний фонд «Новий Луцьк», який активно займається реалізацією соціальних проектів на Волині. Варто згадати прес-конференцію Палиці 30 січня 2015, на якій він обіцяв реалізувати досить амбіційні проекти, серед яких – забезпечити кожній луцької школі футбольний стадіон і комп'ютерний клас.

Крім цього, вплив Палиці спостерігається і в політичному житті Луцька. Зокрема, у міській раді обласного центру є депутатська група під назвою «Новий Луцьк». А деякі її депутати безпосередньо пов'язані з однойменним благодійним фондом. Хто знає, може саме тому під час вищезгаданої прес-конференції Ігор Петрович заявив, що не буде підтримувати чинного мера Луцька Миколи Романюка, посилаючись на його некомпетентність як міського голови.

Ось і виходить, що Ігор Палиця – політична персона, яка взяла під опіку одразу два регіони. Але цьому явищу є просте пояснення. Посада голови ОДА в сучасних політичних умовах є досить хитким статусом. Ігор Петрович як людина з великим політичним досвідом, не може не думати про своє майбутнє. Ось тому діючий голова Одеської області піклується про свій виборчомий округ у Волинській області, пов'язуючи його з майбутніми парламентськими виборами, які «за доброю традицією» у нас в країні проходять досить часто.

В цілому ж за результатами річної роботи одеського губернатора, волонтери «Слова і Дела» зафіксували 57 обіцянок. В загальнонаціональному рейтингу голів ОДА станом на 7 травня він займає 3-е місце з 49% відповідальності, і 5-те – за рівнем безвідповідальності, маючи 16% невиконаних обіцянок. Багато з них стосуються одночасно двох регіонів – безпосередньо Одеської області та Волині.

Найбільше обіцянок Ігор Петрович дав у сфері освіти (9), соціального захисту (8) та охорони здоров'я (6). При цьому більшість соціально орієнтованих обіцянок Палиці стосуються Луцька та безпосередньо виборчого округу, в якому він колись здобув перемогу. Саме це і дозволяє віднести його до числа губернаторів, які примудряються опікуватися одночасно двома регіонами. До того ж, якщо в Луцьку Палиця – соціально орієнтований політик, то в Одесі – це жорсткий і закритий чиновник, який послідовно виконує задумане.

Тимур Фаур, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: