Децентралізація: офіси реформ є, реформ – немає

Читать на русском
Створення регіональних офісів з децентралізації передбачається урядом як крок до реальних реформ зсередини країни. Однак чи не перетвориться така ініціатива на чергову гучну обіцянку?

Децентралізація активно крокує областями України. Так, в рамках запущеної децентралізації в обласних центрах відкриються офіси по впровадженню реформ. Головна мета новоствореного консультативного центру – допомагати облдержадміністраціям. Тобто, офіси реформ будуть надавати організаційну та інформаційну допомогу ОДА в питаннях створення територіальної основи місцевого самоврядування. В уряді розраховують, що створення таких офісів прискорить процес децентралізації і посприяє впровадженню електронного управління. А от думки експертів з приводу діяльності такого органу розділяються.

Створити офіси по впровадженню реформ віце-прем'єр і міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко пообіцяв у березні. «З наступного місяця ми практично в кожній області відкриємо офіси впровадження реформ, які будуть не тільки просувати і давати експертні висновки, а які будуть займатися всіма реформами, що розпочаті в центрі», – заявив Зубко 24 березня. І вже 16 квітня Мінрегіон та Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» підписали Меморандум про узгодження мети діяльності у впровадженні реформи місцевого самоврядування. У свій перший робочий день представники офісів реформ працювали в Києві на підготовчому семінарі, а наступного дня, 30 квітня, поїхали продовжувати роботу в регіони.

Підтримали створення таких офісів і в Раді Європи. Крім того, там вирішили піти далі і створити для України рекомендації щодо проведення децентралізації, можливо, за прикладом Об'єднаного Королівства Великобританії, яке свого часу провело асиметричну децентралізацію. А Президент України Петро Порошенко підписав указ про створення Ради регіонального розвитку, результатом роботи якої стане консолідоване бачення реформи децентралізації.

Експерти ж, реагують на створення офісів по впровадженню реформ по різному. Наприклад, на думку політолога Віктора Каспрука, така ініціатива може бути задля звітності перед Заходом.

«Система, яка діє в Україні заточена таким чином, щоб люди якнайменше впливали на діяльність влади, особливо це проявляться на місцях. Створення офісів реформ – це дуже схоже на ініціативу для того, щоб звітувати перед Заходом, що ми почали децентралізацію. Якщо люди почнуть впливати на місцеву владу, то цих людей, що зараз на місцях в ОДА – просто не буде. Ось така у них дилема специфічна. Тому вони навряд чи будуть займатися серйозними реформами», – сказав експерт в коментарі «Слову і Ділу».

Іншої думки про новостворений орган при виконавчій владі політичний експерт, директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

«Теоретично запровадження такого офісу Україні потрібне. Тому що повинен бути орган, який буде контролювати впровадження реформ і займатися комунікацією на місцях та міждержавних сектором і міжнародними інституціями, громадянським суспільством та іншими. Крім того, офіс реформ повинен координувати роботу інших у питанні децентралізації та бути незалежним майданчиком. Але ефективність роботи цього органу ми зможемо оцінити тільки тоді, коли зможемо побачити результати роботи: що вони дійсно змогли налагодити комунікацію і знайти реальні програми та механізми впровадження реформ», – зазначив в коментарі «Слову і Ділу» політолог.

Завершити децентралізацію планують вже до вересня: вибори на місцях хочуть провести вже за нових територіальних основ.

«Створення здатних територіальних громад шляхом їх добровільного об'єднання вимагає посиленої уваги з боку всіх зацікавлених сторін – з боку влади, органів місцевого самоврядування, громад. Відповідальними за проведення цього процесу на місцях є саме облдержадміністрації. І їх першим помічником в цій роботі – від формування проекту перспективного плану формування територій громадою до їх затвердження сесіями обласних рад, буде саме офіс реформ», – пояснив суть новоутворення заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В'ячеслав Негода. А також зазначив, що час на підготовку планів обмежений. До червня, крім підготовки проектів перспективних планів, офіси реформ повинні пройти всебічні консультації з уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування та їх асоціаціями.

«Важливо вчасно, до червня, підготувати і затвердити перспективні плани. Без них регіони не зможуть отримувати фінансування на розвиток з Державного фонду регіонального розвитку. А взагалі весь процес формування здатних територіальних громад має бути завершений у вересні. Планується, що чергові місцеві вибори, які, згідно з Конституцією України, мають відбутися 25 жовтня, будуть проведені вже на новій територіальній основі», – повідомив чиновник.

Судячи з усього, найближчі місяці в уряді повинні бути вкрай продуктивними. Бо ідея встигнути завершити децентралізацію під місцеві вибори виглядає дещо фантастичною. Особливо на фоні десятків обіцянок про децентралізацію, майже всі з яких – досі не виконані. А те, що зроблено, важко назвати реформами. Бо представити Національний план реформ чи затвердити концепцію реформування місцевого самоврядування – ще не значить здійснити реформу децентралізації.

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: