Через різке падіння продажів у травні ціни на продукти знизяться – експерт

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Низькі доходи українців неспівставні з завищеними цінами, що позначилося на продажах та купівельній спроможності населення, тому не виключено, що в травні ціни знизяться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, аналізуючи статистику, згідно якої індекс споживчих цін у квітні 2015 року становив 114%, тобто інфляція за останній місяць прискорилася на 14%, та пояснив, чим може бути викликане різке прискорення.

«Підвищення в 14% дійсно було більшим, ніж очікували. Не виключено, що різке прискорення інфляції було викликане підвищенням комунальних тарифів. Проте не повною мірою. Якщо ми говоримо про рівень цін на продукти харчування, то надалі цінова динаміка диктуватиметься перш за все девальваційними трендами», – розповідає спеціаліст.

За його словами, зараз девальвація зупинилась, тому що були послідовні обмежувальні дії Нацбанку, а на сході країни не було ударних наступів.

«Більше того, не виключено, що в травні можливе зниження рівня цін. Все-таки зараз ситуація на валютному ринку відносно стабілізувалась. На користь цього також працює вкрай низька купівельна спроможність населення, враховуючи підвищення цін і низькі доходи. Це неспівставні показники, тому з економічної точки зору в найближчий час потрібен стабілізаційний тренд», – аналізує спеціаліст.

Як відомо, зростання індексу споживчих цін у березні прискорилося до 10,8%.

За інформацією Держстату, середня зарплата українців зросла на 400 гривень у порівнянні з минулим роком і тепер становить 3643 гривні. Проте через інфляцію купівельна спроможність українців зменшилася вчетверо.

НБУ прогнозує зниження ВВП на 7,5% у 2015 році при інфляції 30% і зростання ВВП на 3% у 2016 році при інфляції 13-14%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: