Експерт: віце-прем'єр з євроінтеграції – церемоніальна особа, що нічого не вирішує

Читать на русском

Євроінтеграція – це реформа державної служби, судочинства, правоохоронних органів, прокуратури та антикорупційні дії. Віце-прем'єр – лише церемоніальна особа, яка сама по собі нічого не змінить.

Експерт з питань європейської інтеграції поділився міркуваннями чому Україні не допоможе Нацагенство чи віце-прем'єр з євроінтеграції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань європейської інтеграції, відносин Україна-ЄС, Україна-НАТО; зовнішньої, внутрішньої політики та політики безпеки України; директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, аналізуючи інформацію щодо пропозиції створити Нацагентство з питань євроінтеграції, враховуючи, що в країні немає навіть віце-прем'єра з євроінтеграції.

«У експертного та міжнародного середовища немає жодних переконливих аргументів, що Нацагентство може допомогти Україні на шляху до євроінтеграції. Загалом, пропозиції Луценко потрібно ділити навпіл. Це ж саме стосується і посади віце-прем'єра з питань євроінтеграції. Віце-прем'єр сам по собі не є самоціллю. Назви «Нацагентство, віце-прем'єр» – це другорядне», – розповідає фахівець.

За словами спеціаліста, важливими для євроінтеграції є ресурси, повноваження, координація та політична воля.

«В Україні вже були віце-прем'єри з євроінтеграції. У 2005 році – Олег Рибачук, потім Григорій Немиря. Віце-прем'єр може бути церемоніальною особою, але нічого не вирішувати. Всі знають, що Україна не виконала ту програму реформ, яка є обов'язковою для євроінтеграції та надання безвізового режиму. Ця програма була надана в 2010 році, але навіть через 5 років вона не виконана. Тому немає чого зараз кидатися у створення додаткових організацій чи посад», – пояснив Сушко.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що коли уряд приймає Держбюджет, а потім спеціалісти його аналізують, відразу стає зрозуміло, що для уряду є пріоритетом.

«Є лише сподівання, що при укладанні Держбюджету-2016 європейська інтеграція буде пріоритетом не лише на словах політиків», – зауважив Олександр Сушко.

Вчора, 27 квітня, в Києві стартував саміт «Україна-ЄС». Це перша зустріч лідерів України та Європейського Союзу в такому форматі, починаючи з лютого 2013 року. Одним з основних питань саміту було введення безвізового режиму. Як відомо, зрушень щодо ймовірного членства в ЄС або ж безвізового режиму немає.

Нагадаємо, наприкінці березня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв, що українці матимуть можливість їздити в Європу без віз уже до кінця першого року його президентських повноважень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: