Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 20-27.04

Читать на русском

Рівно півроку залишається, починаючи з цього тижня, до місцевих виборів у жовтні 2015 року. І хоча в Києві політичні еліти ще вагаються на предмет того, розгортати підготовку до активної виборчої кампанії чи ні, в регіонах основні дійові особи уже нею ціленаправлено займаються: відкривають громадські приймальні, переобирають голів регіональних партійних організацій, визначаються з кандидатським десантом, що буде балотуватись на ті чи інші виборні посади.

В окремих випадках регіональні лідери навіть почали активно створювати власні партійні проекти. Так, зокрема, згідно оприлюднених вчора висновків опитування регіональних експертів Комітету виборців України, про наміри створити регіональні партії уже заявив міський голова Харкова Геннадій Кернес. Також активну роботу з підготовки до місцевих виборів проводить партія «Довіряй Ділам», назва якої співзвучна із передвиборчим гаслом міського голови Одеси Геннадія Труханова. Власні наміри про створення черкаської політичної партії оголосили представники громадського об'єднання «Об'єднання територіальних громад Черкащини».

Однак одним із ключових трендів цього тижня в розрізі областей став початок активної фази публічного прояву конфліктів між головними фігурантами місцевої політики в регіонах. Так, міський голова Полтави Олександр Мамай звинуватив у шахрайських діях рідного брата голови Полтавської ОДА Володимира Головка. Останній, за словами Мамая, в незаконний спосіб зареєстрував на себе понад 1000 торгових павільйонів на ринку «Речовий». Сам губернатор Головко наразі займає зважену позицію, називаючи конфлікт між мером і власним братом простою господарською суперечкою, хоча й обмовився, що справа має вирішитися на користь підприємства. Все ж не виключено, що публічна критика діяльності брата Головка зі сторони Мамая має на меті дискредитацію самого очільника ОДА. Тим більше, що за підсумком сесії міської ради, депутати підтримали пропозицію Головка направити відповідне звернення в прокуратуру задля того, щоб і остання дала належну оцінку діям брата губернатора.

Що ж стосується самого Мамая, то він останнім часом запам'ятався ще й перепалкою з окремими депутатами Полтавської міської ради, коли ті почали вимагати від міського голови підтримки рішення щодо встановлення у місті пам'ятника гетьману Івану Мазепі. І хоча питання все ж було поставлене на голосування, депутатський корпус його не підтримав. З 36 депутатів «за» проголосували лише 8. Слід зазначити, що тема пам'ятників у Полтаві досить активно представлена в публічній риториці місцевих політиків. Зокрема, сам же Мамай обіцяв, що у 2015 році проведе ремонт пам'ятників Миколі Гоголю та Івану Котляревському. В тому ж таки році серед його планів був ремонт пам'ятного знаку полтавській галушці. Проте наразі всі ці ініціативи очільника Полтави так і залишаються лише на стадії реалізації.

Продовжується розгортання публічного конфлікту і в Черкасах, де головними його дійовими особами є міський голова Сергій Одарич та секретар міської ради Олександр Радуцький. Окремі його аспекти «Слово і Діло» уже відзначало в попередній своїх дайджестах.

Гаряче минулого тижня в кабінетах місцевих чиновників було і на Дніпропетровщині. Зокрема, скандалом завершилася спроба колишнього секретаря та виконувача обов'язків міського голови Максима Романенка через суд повернутися до влади, яка наразі в руках іншого виконувача обов'язки міського голови – Галини Булавки. Відтак, лише завдяки активним діям самих містян, які в день розгляду справи влаштували пікет, вдалося влаштувати належний громадський спротив, внаслідок якого суддя, що мав розглядати справу заявив про самовідвід, а сам Романенко на суд не з'явився.

Самі ж депутати Дніпропетровської міської ради і, зокрема, депутат Геннадій Гуфман, активно перейнялись долею вибуття 320 об'єктів комунальної власності. А в якості пропозиції почали активне обговорення ініціативи по створенню тимчасової комісії, яка б вивчила відповідне питання разом з депутатами та громадськими активістами.

Минулого тижня цікаво розгортались події і в західних обласних центрах. Так, через особистий конфлікт з міським головою Ужгорода Віктором Погореловим, написав заяву на звільнення начальник відділу муніципальної поліції та правопорядку міськради Сергій Горбань. Свої дії посадовець аргументував тим, що не має намірів працювати під керівництвом мера через відсутність бажання останнього відстоювати інтереси міста, а також тому, що Погорелова нібито цікавлять лише власні приватні інтереси – в це він втягує підлеглих, змушуючи ігнорувати закони. Після зустрічі Погорелова з Горбанем останній зазначив, що мер почав погрожувати виникненням проблем зі здоров'ям у нього та його близьких.

Не вщухає конфлікт між очільником Луцька Миколою Романюком та окремими депутатами міської ради. Ще в лютому цього року голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осипов звинуватив луцького мера у порушенні антикорупційного законодавства. Мовляв, Романюк використовує автомобіль вартістю понад 35 тис. дол., який не належить міськраді, а переданий виконкому в безоплатне користування фірмою, пов’язаною з групою нардепа Ігоря Єремеєва, а отже повинен повернути автівку власнику. Після цього на сайті міської ради з’явилося повідомлення про те, що прокуратура здійснила перевірку і не виявила в діях міського голови і виконкому жодного порушення. Натомість, депутат міської ради від «Нового Луцька» Ігор Поліщук заявив, що має відповідь прокуратури, де вказано, що така перевірка не проводилася. З офіційною заявою виступив і сам Романюк. За його словами, міська рада користується автомобілем на законних підставах. Наостанок Андрій Осіпов повідомив, що через ігнорування пропозиції депутатів, на мера Луцька готується звернення в суд. Цікавим є те, що деякі члени депутатської групи «Новий Луцьк» напряму пов'язані з однойменним благодійним фондом Ігоря Палиці. Зокрема, Ігор Поліщук та Констанкевич Ірина, яка є заступником голови правління благодійного фонду. Сам же очільник Одещини Ігор Палиця на прес-конференції в Луцьку нещодавно заявив, що не збирається підтримувати на місцевих виборах чинного мера Миколу Романюка.

В цілому ж, слід відзначити, що тема ЖКГ була найбільш представлена протягом минулого тижня в обіцянках мерів (10 обіцянок). 7 обіцянок очільники міст дали з питань благоустрою, 5 – щодо місцевого самоврядування, 4 – з питань соціального захисту, 2 – транспорту і 1 – суспільство.

Так, міський голова Вінниці Сергій Моргунов пообіцяв зробити облаштувати території біля монументальної композиції на майдані Небесної сотні. Міський голова Харкова Геннадій Кернес пообіцяв здійснити масштабний благоустрій та нову транспортну схему в районі біля споруджуваної ст. метро «Перемога» і ремонт покрівель на пр. Жуковського, вул. Шишківській, вул. Блюхера, вул. Чкалова, вул. Героїв Праці. Очільник столиці Віталій Кличко пообіцяв прибрати сміттєзвалище на Набережно-Корчуватській, жорстко реагувати на прояви корупції серед столичних чиновників і навіть звільнити глав районів за невиконання розпоряджень щодо наведення ладу у столиці.

Проте лідером за кількістю обіцянок протягом останніх 7 днів став міський голова Запоріжжя Олександр Сін (7 обіцянок). Серед усього сказаного, він пообіцяв відремонтувати протягом 3 днів міст Преображенського, зробити зупинку біля парку Перемоги, реконструювати пішохідний перехід біля «Дубового гаю» і відновити тротуар по вулиці Новокузнецькій.

В цілому ж, за минулий тиждень міськими головами обласних центрів України було дано 29 обіцянок, 5 з яких вдалося виконати (2 виконані обіцянки у Кличка, по одній у Сіна, Романюка і Садового). Натомість, невиконаних обіцянок мерів за останній період волонтерами проекту «Слово і Діло» зафіксовано не було.

Наряду з іншими вищезгаданими міськими головами протягом минулого тижня також було зафіксовано обіцянки міських голів Луцька, Тернополя, Ужгорода, Івано-Франківська, Житомира, Херсона і Сум. З їх деталями можете ознайомитись у дайджесті мерів або на нашому сайті.

_«Слово і Діло» продовжує слідкувати за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, що не сховалися від пильного ока волонтерів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатись вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків»._

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: