Найєм розповів, для чого Ахметов вивів шахтарів на вулиці Києва

Читать на русском
Мітинги шахтарів у центрі Києва – це спроба олігарха Ріната Ахметова призупинити будь-які дії з реформування ринку електроенергетики та збереження статус-кво монополіста

Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм стверджує, що мітинги шахтарів у центрі Києва – це спроба олігарха Ріната Ахметова призупинити будь-які дії з реформування ринку електроенергетики та збереження статус-кво монополіста.

Про це він написав у своєму блозі на «Українській правді», інформує «Слово і Діло».

Найєм повідомив, що менеджери Ріната Ахметова розробили план «Фортеця» щодо збереження монопольного становища компанії ДТЕК на ринку енергетики. «У рамках цього плану, в тому числі, заплановані атаки на уряд і Президента, масові акції протесту, шахтарські страйки і з'їзди профспілок з вимогою відправити у відставку міністра палива та енергетики», - розповів нардеп.

Мітинги шахтарів у центрі Києва – це спроба олігарха Ріната Ахметова призупинити будь-які дії з реформування ринку електроенергетики та збереження статус-кво монополіста

За його словами, на даний момент Ахметов переслідує дві мети. «Перша, короткострокова – виграти час для реструктуризації боргів ДТЕК, у тому числі за рахунок держави. Друга, більш важлива - зберегти монопольне становище на енергоринку і не допустити перегляду тарифоутворення на енергоносії», – говорить депутат.

Він нагадав, що компанія ДТЕК Ріната Ахметова є абсолютним монополістом на ринку вугілля, необхідного для генерації електроенергії. «Вугілля становить приблизно 70% у структурі собівартості електроенергії виробленої тепловими станціями. ДТЕК постачає приблизно 67% цього обсягу вугілля. Таким чином, користуючись своїм монопольним становищем, Рінат Ахметов може диктувати практичну будь-яку ціну на свою продукцію, впливаючи на кінцеву вартість електроенергії», – розповів політик.

Крім того, за словами народного депутата, ДТЕК вимагає у держави враховувати своє вугілля за завищеною ціною, щоб мати кошти для виплати відсотків за своїми доларовими кредитами і компенсації зростання курсу долара. «Щоб було зрозуміліше: кредитний портфель ДТЕК складає 3 млрд дол (!). Іншими словами Рінат Ахметов змушує платників податків розділити з ним втрати ДТЕКу через підвищення курсу валют і допомогти виплатити відсотки по кредиту», – зазначив Найєм.

«У Ріната Ахметова великі валютні кредити. Росте курс долара. Він росте не тільки для ДТЕК, але й для шахтарів, які видобувають вугілля на шахтах ДТЕК. Бачачи, що наближається дефолт, менеджери пана Ахметова включають до собівартості вугілля свої втрати за кредитами і пред'являють державі нову ціну, ні хвилини не замислюючись про зарплати шахтарів. А коли держава відмовляється прийняти нову ціну, ДТЕК виводить на вулицю тисячі шахтарів, які протестують проти банкрутства галузі та вимагають відставки міністра», – підсумовує нардеп.

Як відомо, вже протягом двох днів в урядовому кварталі тривають мітинги шахтарів, які, нібито, вимагають від влади виплатити борги по заробітній платі та звільнити міністра енергетики Володимира Демчишина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: