В Україні стартує ЗНО. Чи встиг Квіт зробити для школярів усе, що обіцяв? (доповнено)

Читать на русском
Система народного контролю «Слово і Діло» дослідила, що зробив міністр освіти для того, щоб українські школярі могли вступати до вишів по-новому

Сергій Квіт, що уже понад рік очолює Міністерство освіти України, за час своєї роботи в уряді дав немало обіцянок, значна частина яких стосується системи вступу абітурієнтів до вищих навчальних закладів.

24 квітня в Україні розпочинається основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання – завтра 18,5 тис. випускників шкіл складатимуть іспит з української мови та літератури. Тож «Слово і Діло» вирішило дослідити, що для абітурієнтів встиг зробити міністр освіти Сергій Квіт.

Так, серед виконаних обіцянок Квіта, які вдалося реалізувати ще протягом минулого навчального року – можливість скласти ЗНО для всіх охочих. Принаймні, як відзвітували в самому МОН, при проведенні оцінювання знань були враховані потреби школярів Донеччини, Луганщини та Криму. Так, для випусників Донбасу і Криму була організована додаткова сесія, під час якої тестування пройшли 19 тисяч школярів (переважно це відбувалося безпосередньо у вишах, куди ті мали намір вступати). До слова, юним кримчанам, що забажали отримати українську вищу освіту, таку можливість створили ще на Херсонщині. Щоправда, як виявили експерти «Слова і Діла», складати тестування під час додаткової сесії приїхали лише 84 абітурієнта з анексованого півострова.

А от від обіцяної Квітом третьої сесії зовнішнього незалежного оцінювання в Міносвіти відмовились. Вона була запланована на початок осені 2014 року, проте в серпні керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук заявив, що у відомстві було прийняте рішення про скасування чергового тестування школярів.

Також невиконаною залишилась обіцянка міністра освіти щодо підвищення ролі ЗНО під час вступу до вишів – як з'ясувало «Слово і Діло» базові принципи прийому до вищих навчальних закладів у порівнянні з минулими роками практично не змінились. Так само поки що відсутні зрушення у питанні об'єднання ЗНО та підсумкового оцінювання у школах. Втім, переконатися у виконанні чи невиконанні цієї обіцянки міністра освіти ми зможемо вже наприкінці навчального року.

Додамо, що цього року абітурієнтам з окупованих регіонів України доведеться складати ЗНО екстерном на підконтрольних нашим військовим територіях. Питання можливих додаткових сесій поки що на обговорення громадськості не виносилось.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: