Трагедія в Одесі: злочин без покарання? Погляд

Читать на русском
Юрій Сиротюк
Валентин Гладкихполітичний експерт

2 квітня в Одесі сталася трагедія, яка сколихнула багатьох українців і, можливо, назавжди змінила саме місто. У Кримінальному кодексі трагічним подіям чітко можна знайти класифікацію: масові акції, які призвели до загибелі звичайних людей. Розслідуванням трагічних обставин займаються численні інстанції – як офіційні, так і неформальні (так звана «Група 2 травня»), але справа досі залишається під грифом секретності. Минув рік. Коли ж стане відома правда про події того страшного дня?

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила проаналізувати трагічну ситуацію в Одесі та поцікавилася у експертів і фахівців, що ж сталося 2 травня та чому досі немає результатів слідства.

Заступник голови партії «Свобода», фахівець з питань нацбезпеки і оборони Юрій Сиротюк

«Справи, які виникають з нічого, стихійно, розслідувати дуже легко. Якщо справу готують російські спецслужби, її розслідувати практично неможливо й на це може піти десятки років. Трагедія 2 травня 2014 в Одесі – робота російських спецслужб. Згадаймо справу про вбивство Кеннеді, яка до цих пір в США не розслідувана, хоча здається, що американські спецслужби набагато досвідченіші, ніж українські. В Одеській трагедії потрібно звернути увагу, по-перше, на те, що трагедію готували професіонали, які знищили практично всі сліди злочину. По-друге, потрібно розуміти, чому такі події взагалі відбулися. Причина трагедії – злочинна діяльність частини українських представників правоохоронних органів, які зайняли позицію російських спецслужб», – розповідає Сиротюк.

На його думку, те, що відбулося в Будинку профспілок – наслідок злочинної бездіяльності українських спецслужб, яку вони допустили протягом дня.

«У Будинку профспілок були заздалегідь підготовлені матеріали для здійснення терористичного акту. Після того, як російські демонстранти туди побігли, іншого випадку, щоб знищити сліди шляхом приведення в дію цих речовин, не було. Сталася пожежа», – вважає Юрій Сиротюк.

«В Одеській трагедії був сценарій з використанням речовин, які не можна ідентифікувати та потім пояснити, що сталося. Це припущення. Одеська трагедія має закритий характер і потрібно залучати міжнародне слідство. Рано чи пізно злочини російських спецслужб будуть розкриті», – переконаний Юрій Сиротюк.

Спеціалісти поділилися міркуваннями з приводу трагедії, що сталася в Одесі 2 травня минулого року, та результатів розслідування на сьогодні

Політичний експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких

«З політичної точки зору, це відкрита провокація. Навіть той факт, що більшість постраждалих виявилися не українцями, викликає підозри. Незрозуміло, що вони там робили і з якою метою? Трагедію в Одесі можна розглядати з іншого боку. Не зовсім звичного, але все ж важливого. З точки зору перспективи та прагматизму. Якби аналогічна трагедія трапилася в Донецьку чи Луганську того року, можливо, ми би зараз жили у мирний час. Одеська трагедія поклала край спробам створити Одеську Народну Республіку, де при владі були б російські маргінали та терористи. Можливо, якби тоді цієї трагедії не відбулося, ми мали б зараз не тільки східний фронт, але й південно-західний», – підсумував Валентин Гладких.

2 травня 2014 року поплічники терористів в Одесі напали на марш футбольних ультрас на підтримку єдності України. Пізніше проукраїнські активісти знесли табір Антимайдану. Після цього сталася пожежа в Будинку профспілок. Загинуло 48 осіб.

Сьогодні у Генпрокуратурі заявили, що не знайшли доказів навмисної організації пожежі в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: