Приватизація: перерозподіл майна або успіх «Криворіжсталі» — експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Приватизація в Україні — глибоко корумпований механізм, за рахунок якого Бюджет не вдасться наповнити. Якщо все ж продаж держактивів пройде прозоро, як свого часу публічно продавали «Криворіжсталь», це може посприяти зростанню економіки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «РПР» Ілля Несходовський, коментуючи намір уряду провести масштабну приватизацію, скільки від цього отримає Бюджет і наскільки доцільно в умовах війни продавати держактиви.

«Всі підприємства, окрім стратегічно важливих, мають підлягати приватизації, тому що вони не приносять нічого Бюджету, а навпаки, є збитковими для держави. Сьогоднішня система в Україні полягає в тому, що кожна влада, коли приходить до своїх повноважень, одразу починає призначати своїх людей на держпідприємства: в «Укрзалізницю», в «Ощадний банк» та інші структури. Ця система глибоко корупційна. Тому розрахунок на те, що інший менеджер зможе змінити ситуацію та підвищити прибутковість — міф», — вважає Несходовський.

За словами експерта, приватизація — не спосіб наповнити Бюджет, але вона необхіна, щоб позбавитись збиткових підприємств.

«Бюджет отримає або дивіденди, або податки. Податки будуть виплачуватись незалежно від того, чи це актив держави, чи приватна власність. З нарахуванням дивідендів ситуація складніша. Підприємство або не отримує прибуток, або за допомогою різних схем закупки маніпулює станом прибутковості та тримає його в таємниці. Тому від дивідендів держава нічого не отримає. При цьому, вона має фінансувати держпідприємства. Наприклад, розглянемо ситуацію з НАК «Нафтогаз». Саме через проблеми «Нафтогазу» держава змушена робити мільярдні капіталовкладення та нести інфляційні збитки. Яка користь від того, що держава володіє «Нафтогазом»? Таких підприємств в Україні безліч», — аналізує економіст.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що не важливо, коли саме проводити приватизацію, тому що неприбуткові підприємства буде складно продати як в мирний час, так і в воєнний. «Наприклад, в Східній Європі, коли відбувся розпад радянської системи, деякі підприємства приватизовували за безцінь. Держава отримає значно більше, коли підприємства запрацюють та отримають інвестиції. Потім за рахунок інвестицій будуть збільшені податки в Держбюджет. Для цього уряду потрібно за приклад брати успішний досвід продажу «Криворіжсталі», — резюмував Ілля Несходовський.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір провести наймасштабнішу за останні 20 років приватизацію. Крім цього, в Кабміні повідомляли про скорочення списку об'єктів, що не підлягають приватизації, з 1500 до 300. У рамках цього вводиться механізм міжнародного аудиту всіх державних компаній.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус планує виставити на продаж ДП «Укрспирт», ПАТ «Центренерго», Одеський припортовий завод та ін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: