Балога хоче заборонити зводити будинки, які споживають газ

Читать на русском

Позафракційний народний депутат Віктор Балога вважає, що уряд і Верховна Рада прикладають недостатньо зусиль для того, щоб вирішити проблему енергонезалежності.

Про це він написав у своєму Facebook, інформує «Слово і Діло».

На думку депутата, ще рік тому потрібно було прийняти кілька важливих рішень, «які, в принципі, не пізно прийняти і зараз».

Зокрема, Балога пропонує заборонити будувати газопроводи до населених пунктів, де немає газифікації. «Бо це кошти, які йдуть на посилення нашої залежності від газу, це те ж саме, що заохочувати наркозалежного», – пояснив політик. Крім того, нардеп переконаний, що в Україні не повинно будуватися жодного квадратного метра будинків, які споживають газ.

Балога також хоче перевести всю бюджетну сферу на альтернативні джерела енергії, в залежності від специфіки регіону. «Ми це уже робимо на Закарпатті. На сьогоднішній день ми найбільш енергетично незалежний регіон і це лише початок. Готовий будь-якому міністру пояснити на пальцях, як цей досвід перенести на всю Україну», – заявив він.

Разом з тим, держава повинна перевести весь приватний сектор з газу на інші джерела енергії, упевнений політик. «Для держави в рази дешевше купити найбіднішим нові котли, ніж платити субсидії. Для усіх інших – запустити програму безвідсоткового кредитування, залучивши кошти ЄБРР. Максимум за два роки, завдяки економії, ми ці кредити повернемо і почнемо заробляти», – зазначив Балога.

«Лише завдяки цим простим і зрозумілим крокам, ми зекономимо щонайменше 60% газу, який споживає населення. А якщо хтось хоче користуватися газом – будь ласка, але за ринковою ціною. Бо сьогодні бідні австрійці взимку гріються дровами, а українці настільки багаті, що можуть собі дозволити газ», – резюмував нардеп.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: