Українські депутати все-таки позбавили Росію права голосу в ПАРЄ

Читать на русском

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи прийняв ряд поправок щодо резолюції стосовно України, в тому числі й таких, які позбавляють російську делегацію права голосу до квітня поточного року.

Про це у своєму Facebook написав народний депутат, глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв, інформує «Слово і Діло».

«Коротко про рішення моніторингового комітету ПАРЄ: санкції проти РФ продовжити до квітня. Компроміс», – повідомив Ар'єв.

У той же час, як розповіли «Європейській правді» джерела, обізнані про результати розгляду, вже в квітні, на початку наступної сесії, асамблея зобов'язана ще раз розглянути російське питання. У випадку, якщо російська сторона не «продемонструє відчутний прогрес», представники РФ повинні бути позбавлені голосу і виключені до кінця року.

В пленарний зал буде винесено декілька альтернативних варіантів – або росіяни продовжують працювати до квітня, після чого їх повноваження будуть переглянуті; або вони будуть позбавлені голосу до квітня з правом повернути повноваження; або ж їх позбавляють права голосу до червня на таких же умовах.

Попередній м'який варіант, згідно з яким санкції щодо росіян повинні були бути відкладені на півроку, депутати відкинули.

В узгоджених змінах до проекту резолюції прописані жорсткі умови, які повинні виконати росіяни. Серед них - відмова від незаконної анексії Криму, виконання мінських домовленостей, негайне (за 24 години) звільнення Надії Савченко, а також відведення військ з Молдови та Грузії.

Раніше новопризначений глава делегації, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар'єв заявляв, що першочергове завдання української делегації на сесії ПАРЄ – не допустити повернення російської делегації і відновлення її повних прав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: