Тягнибок дочекався, доки Росія денонсувала Харківські угоди без нього

Читать на русском

Кандидат у президенти, лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» ще у 2012 році пообіцяв скасувати так звані Харківські угоди у випадку, якщо його партія за результатами парламентських виборів увійде до Верховної Ради.

Очолювана Тягнибоком політична сила змогла пробитися до парламенту, отримавши 37 мандатів, пише «Слово і Діло».

Через рік, коли «Слово і Діло» вирішило перевірити стан виконання обіцянки, виявилося, що жодних законопроектів про денонсацію Харківських угод ВО «Свобода» у Верховній Раді не реєструвала. Єдиний опозиційний законопроект з цього питання зареєстрував депутат від «Батьківщини» Володимир Яворівський.

Як відомо, пізніше проблема розв’язалася без участі депутатів «Свободи», однак, не на користь України. 31 березня Держдума Російської Федерації в односторонньому порядку денонсувала угоди, підписані 2010 року тодішніми президентами Януковичем та Медвєдєвим. У Москві зазначили, що виконання цих умов не має сенсу, оскільки Чорноморський флот Росії в Криму відтепер перебуває на території їхньої держави. У свою чергу Україна після розірвання контракту втратила не тільки орендну плату за базування Російського флоту, але й знижку на російський газ.

Пізніше міністр зовнішніх справ України Андрій Дещиця заявив, що Україна судитиметься з Російською Федерацією і за анексований півострів, і за скасовану знижку на блакитне паливо.

Загалом Олег Тягнибок виконав 13 зі 124 обіцянок, зафіксованих у системі «Слово і Діло». Які саме, дивіться в нашому рейтингу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: