Тягнибок хоче створити військовий резерв за швейцарським зразком

Читать на русском

Лідер «ВО» Свобода» та кандидат у президенти України Олег Тягнибок вважає, що створення народного військового резерву суттєво посилить обороноздатність і безпеку України.

«Йдеться про цивільних осіб, які не перебувають на професійній військовій службі, але готові проходити регулярні військові навчання і, в разі необхідності, залучатися до виконання бойових завдань», - розповів Тягнибок, пише «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

Тягнибок вважає, що держава повинна створити всі можливості для залучення і навчання добровольців, охочих допомогти захищати країну. Число таких громадян, за його словами, сьогодні становить сотні тисяч людей.

«Саме з таких громадян, за швейцарським зразком, має бути сформований народний військовий резерв армії на територіальній основі», - пояснив депутат.

Тягнибок також повідомив, що «Свобода» внесла на розгляд парламенту законопроект «Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності України у зв'язку з агресією Російської Федерації». Однак, за словами політика, його прийняття поки що гальмують народні депутати, які ще недавно входили до провладної більшості режиму Януковича.

«Враховуючи таку позицію нардепів, пропоную невідкладно провести початкові двотижневі військові навчання для всіх добровольців, привести їх до військової присяги, взяти на облік у військовому резерві ЗСУ та підготувати до мобілізації в разі необхідності», - заявив Тягнибок.

Відзначимо, що всі чоловіки-громадяни Швейцарії у віці від 19 до 31 років зобов'язані пройти військову службу. Регулярні військові сили становлять близько 5 тис людей, а мобілізаційні ресурси - більше 2 млн чоловік при населенні країни в 8 млн.

Рейтинг відповідальності Олега Тягнибока в системі «Слово і Діло» на даний момент складає 20%. Із зафіксованих проектом 59 обіцянок він поки що виконав 12. Зокрема, як і обіцяв, він та Ірина Фаріон не увійшли до складу коаліційного уряду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: