Мінприроди може підвищити міжнародний імідж України – експерт

Читать на русском

Згідно міжнародних угод, зокрема, Угоди про асоціацію України з ЄС, Мінприроди має почати реалізацію закону про довкілля. Подібні законопроекти є у всьому цивілізованому світі існують вже понад 30 років.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакету реформ», провідний юристконсульт, керівник інформаційно-аналітичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина» Єлизавета Алексєєва, аналізуючи проект закону про оцінку впливу на довкілля.

«У березні 2015 року завершилася робота Міжвідомчої робочої групи з розробки проекту закону про оцінку впливу на довкілля, яка тривала майже рік. Прогресивним для України було те, що участь у розробці взяли і державні службовці, і представники громадського експертного середовища, які спромоглися спільними зусиллями підготувати якісний продукт. Запровадження в Україні інституту оцінки впливу на довкілля європейського зразка було на порядку денному екологічних реформ щонайменше останнє десятиліття. Це було зумовлено міжнародними зобов’язаннями держави, що випливають із цілої низки багатосторонніх угод, остання із яких – Угода про асоціацію Україна-ЄС», – розповідає спеціаліст.

Проте навіть незважаючи на бажання прямувати у європейському напрямку і стати частиною Європи, усі попередні спроби розробити подібний законопроект та провести його у Верховній Раді були невдалими, за браком знань, а пізніше – політичної волі урядовців та парламентерів.

«Опублікований Мінприроди законопроект на думку експертів МБО «Екологія-Право-Людина» відповідає європейським традиціям цього правового інституту і забезпечує впровадження в Україні процедури оцінки впливу на довкілля, яка ефективно працює у всьому цивілізованому світі вже 30 років. Основна ідея оцінки впливу полягає у тому, що в процесі прийняття рішення щодо погодження певної діяльності, що може завдати негативний вплив на довкілля, відповідний орган отримує повну інформацію про такий вплив і має можливість врахувати екологічні інтереси поряд із економічними та соціальними, а відтак прийняти збалансоване та відповідальне рішення», – пояснює експерт.

Запропонований закон базується на засадах екологічної демократії. Це означає, що механізм дозволяє участь у процесі не лише чиновників, але й громадян, які отримують право ознайомитися з усією інформацією по проекту та висловити щодо нього будь-які зауваження.

«Врегулювання цього питання справить суттєвий позитивний вплив на міжнародний імідж держави. У сфері захисту довкілля навряд чи знайдеться інше питання, яке Україна так довго обіцяє міжнародному співтовариству, але ніяк не може вирішити», – резюмує експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: